Un întreprinzător din România a declarat, pentru Ziarul Financiar, că în țară este nevoie de elitele din diaspora și a dat exemplul unui amic de-al său care a refuzat un salariu fabulos în America, alegând să rămână în România!
„În timp ce restul lumii s-a dus inainte intre 1945 si 1989, România mergea înapoi. Este un gap uriaş pe care îl avem faţă de societatea vestică şi trebuie să-l acoperim cumva. Sunt două lucruri ce văd că s-ar putea face: avem nevoie de elitele din diaspora, de know-how-ul lor, avem nevoie de capitalul lor. Cealaltă perspectivă este legată de tehnologie. Tehnologia este factorul care capacitează producţia exponenţial.”, a declarat Ioan Iacob, co-fondator al „Qualitance”, în cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar.
„În perioada interbelică Romania aduna o masă spectaculoasă de inovaţie, ştiinţă şi business, iar asta spune foarte multe. Înainte să fac efortul de a ma documenta, nu ştiam nimic despre asta, de exemplu unde eram noi în perioada interbelică şi, prin constrast, cât de negri au fost cei 50 de ani de comunism şi cât de mult ne-au dat înapoi.”
„Am observat că româniii sunt foarte buni la a vorbi despre probleme. Eu sunt naţionalist şi cred că românii au un fond bun şi sunt inteligenţi, însă ne oprim când am descris şi inţeles problema. Realitatea este că trebuie să trecem în zona de acţiune.”
„În momentul de faţă, în România se întâmplă proiecte, nu doar în Qualitance, în zone cheie din IT cum ar fi inteligenţa artificală.”
„Unui amic i s-a oferit un salariu de 1 milion de dolari plus bonusuri la Facebook în SUA, dar a ales sa se întoarcă în România şi să facă un start-up pe machine learning. Oamenii din România pleacă pe salarii mai mici în alte ţări, caci nu mai cred în educaţie, în resursele ţării.”, a mai spus Ioan Iacob.