in

Ungaria, acuzată de discriminare. A închis granițele pentru străini, dar nu și pentru țările din Grupul Vișegrad

Comisia Europeană a reamintit marți Ungariei principiul nediscriminării între cetățenii UE după ce țara a interzis intrarea aproape tuturor străinilor ca parte a restricțiilor COVID-19.

Guvernul maghiar a anunțat vineri că nu va permite cetățenilor străini – inclusiv cetățenii UE – să călătorească în țară începând cu 1 septembrie pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Între timp, guvernul a fost de acord cu acordarea scutirii omologilor săi din Grupul Visegrad, permițând intrarea cetățenilor cehi, slovaci și polonezi în cazul în care aceștia prezintă un test de coronavirus negativ.

„Aceasta este o discriminare clară între cetățenii UE care poate să nu se întâmple în conformitate cu normele europene de liberă circulație”, a subliniat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene responsabil cu justiția și statul de drept, Christian Wigand.

El a mai spus că comisarii UE responsabili cu Justiția și Afacerile Interne, Didier Reynders și Ylva Johansson, au trimis o scrisoare guvernului maghiar „subliniind că nu poate exista discriminare între cetățenii UE în ceea ce privește restricțiile de călătorie”.

Țările UE au dreptul să impună restricții la frontieră în contextul unei crize de sănătate, dar măsurile trebuie să fie proporționale, nediscriminatorii și bazate pe criterii epidemiologice.

Majoritatea statelor UE aplică anumite restricții de călătorie față de alți cetățeni ai UE, necesitând teste, carantină sau interzicând în cele din urmă intrarea călătorilor din anumite țări sau regiuni europene.

Aceste liste de călătorie aplică măsuri specifice și sunt actualizate în mod regulat în conformitate cu statisticile COVID-19.

După inițiativa președinției germane a Consiliului European, ambasadorii UE vor discuta miercuri despre noi măsuri de coordonare a politicilor de frontieră ale țărilor.

Propunerea germană sugerează crearea unui cadru european clar care să armonizeze sursa de date și criteriile pe baza cărora țările UE decid să impună restricții de călătorie, precum și unificarea cerințelor de testare și carantină.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românce obligate să se prostitueze în Italia de un grup criminal din Brăila, arestări și percheziții

”Îl rog public pe dl. Antonel Tănase, secretarul general Guvernului, să ofere informațiile asupra vizitelor externe ale celor din cadrul DRP”