in

Un părinte divorţat sau necăsătorit (concubin), care lucrează cu forme legale în Italia, are dreptul la alocaţie pentru copii? Iată mai multe detalii

Părinții români care lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene (UE) au dreptul, în statul în care își desfășoară activitatea, la alocații pentru copiii lor în cuantumul stabilit de legislația locului. În general, acest lucru e cunoscut, însă atunci când e vorba de lucrători-părinți care sunt divorțați sau necăsătoriți, ai căror copii locuiesc în România cu celălalt părinte, lucrurile par să nu mai fie clare.

Au apărut, de-a lungul timpului, mai multe întrebări puse părinți divorțați sau în relație de concubinaj, ai căror foști parteneri muncesc în alte state UE, despre alocația europeană a copiilor. Pentru că opiniile au fost mereu împărțite, unii utilizatori afirmând că acest drept nu îl au decât părinții cu relații oficializate, redacția avocatnet.ro a cerut o clarificare de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din răspunsul primit de la autorități reiese că dreptul la alocația europeană pentru copii nu este condiționat de forma legală a relației solicitantului cu celălalt părinte:  

,,Începând cu 1 ianuarie 2007, România aplică prevederile Regulamentului CE nr. 883/2004  privind coordonarea sistemelor de securitate socială pentru lucrătorii migranți și ale Regulamentului de aplicare CE nr. 987/2009. Conform acestor regulamente, persoanele care desfășoară activități profesionale în statele membre UE/ SEE/ Elveția, au dreptul la beneficii familiale pentru membrii lor de familie în baza activității, indiferent de locul de reședință al membrilor de familie.

Fiecare stat membru aplică propria legislație privind acordarea beneficiilor familiale, regulamentele europene având rolul de a coordona aplicarea legislațiilor statelor membre implicate. Unul dintre principii este evitarea suprapunerii dreptului în două sau mai multe state pentru aceiași membri de familie și pentru aceleași perioade.
 
Un părinte divorţat sau necăsătorit (concubin), care lucrează cu forme legale în alt stat membru UE, are dreptul la alocaţie pentru copii în acest stat în cuantum diferențial, chiar dacă minorul / minorii este / sunt în România, iar celălalt părinte lucrează și beneficiază  de alocație din partea statului român.”

Așadar, copiii din România în situația descrisă mai sus pot beneficia, dacă părintele migrant face demersurile necesare, de diferența dintre alocația din țară și cea din statul UE în care acesta muncește cu forme legale.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pordenone, „badantă” acuzată că a furat 1,2 milioane de la bătrâna îngrijită și fiul ei cu dizabilități, apoi i-a distrus cadavrul

Vicenza, româncă de 29 de ani, strivită de mașină, femeia tocmai îi furase unui italian un ceas Rolex de 23.000 de euro