Menu
in

UK/ Cum a câştigat Firuţa Vasile ajutor social de la stat: £25.000 pe an plus chiria

O româncă de etnie romă din Bristol, Firuța Vasile, a câștigat, în instanță, dreptul de a primi și ajutor pentru locuință, deși primește deja peste £25.000 pe an ajutor social. Marți 17 ianuarie, femeia în vârstă de 27 de ani, mamă a patru copii, a câștigat apelul în procesul intentat statului și i s-au acordat cel puțin £2.600 pe an ajutor pentru locuință, scrie Daily Mail. Firuța a explicat că așa va plăti chiria locuinței cu trei dormitoare unde locuiește cu copiii săi.

Femeia, din 2007 în UK, își câștigă existența vânzând revista Big Issue, creată special pentru a ajuta persoanele în dificultate, și câștigă săptămânal cam 100 de lire.

Sentință creează un precedent în sistemul social britanic. Ajutoarele pentru locuință au fost acordate, până la cazul româncei, altor cetățeni români – sau de altă naționalitate – doar dacă îndeplinesc trei condiții: fie sunt înregistrați la Home Office ca muncind în sectoare specifice precum agricultura sau construcțiile, fie au slujbe specializate sau sunt liber profesioniști care au număr de asigurare și sunt înregistrați la fisc. Firuța i-a convins pe oficialii britanici să o includă în a treia categorie, deoarece își folosește banii proprii pentru a cumpăra revistele, pe care le vinde apoi făcând un profit – vânzătorii Big Issue au dreptul să achiziționeze revistele cu o liră și să le vândă cu două, păstrând pentru ei profitul.

“Pot să păstrez jumătate din bani și în general câștig cam 100 de lire pe săptămână. Asta nu este suficient pentru a-mi întreține familia, așa că am rugat consiliul local să mă ajute cu ajutor de locuință, pentru a-mi plăti chiria. Cererea mea a fost refuzată. Mi s-a spus că deoarece sunt româncă nu pot beneficia de acest ajutor decât dacă am o slujbă sau sunt liber profesionistă. Au spus că nu contează că muncesc pentru Big Issue. Am primit însă sprijin juridic și am fost ajutată să fac apel”, a spus femeia.

Firuța Vasile primește deja £25.547,60 anual. În fiecare săptămână, femeia primește £326 credit tax, £60,50 alocație pentru copii, £49,30 ajutor pentru o persoană cu dizabilități și £55,50 pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități. Acum are dreptul, săptămânal, și la £160, însă va primi numai £50, pentru că mai are și alte venituri.

“Este o victorie pentru oamenii care se zbat să-și întrețină familiile. Oricine crede că să vinzi o revistă pe stradă, iarna, este ușor, ar trebui să facă asta pe pielea lui”, a declarat, conform Daily Mail, consilierul Andy King, de la Avon and Bristol Law Center, care a ajutat-o pe femeie cu procesul.

“M-aș bucura dacă decizia ar însemna ca și alți oameni din România și Bulgaria care vin la muncă în Marea Britanie să nu fie tratați incorect”, a spus românca, potrivit The Guardian.

“Vânzătorii revistei “Big Issue” cumpără din propriul buzunar publicația și vând exemplarele pe cont propriu. Nu este o sarcină ușoară”, a declarat directorul executiv al fundației Big Issue, Stephen Robertson, conform The Guardian.

Chris Grayling, ministrul Muncii, nu este de acord cu decizia tribunalului în cazul româncei: “Nu suntem de acord cu decizia tribunalului. Trebuie să continuăm să ne respectăm obligațiile naționale și internaționale. Cu toate acestea, este absolut necesar să protejam contribuabilul și sistemul de beneficii sociale de eventualele abuzuri”.

The Telegraph atrage atenția că toți străinii care vând revista “The Big Issue” vor putea cere, de acum înainte, ajutor pentru locuință, în baza deciziei prin care Firuța Vasile a obținut acest lucru. “Este o decizie absurdă, care poate avea consecințe grave. Este practic o invitație pentru cerșetorii din estul Europei să vină în Marea Britanie și să ceară ajutoare sociale pentru ei și familiile lor, pe cheltuiala britanicilor plătitori de taxe”, a declarat Sir Andrew Green, directorul Migration Watch.

Europarlamentarul Ukip, Gerard Batten, a declarat: “Această decizie a deschis ușa beneficiilor pentru toți cerșetorii est-europeni care vor să vină aici”.

Comentariile englezilor

Ce spun britanicii despre românca Firuța Vasile, care primește ajutor social de £25.000 de la statul englez? Pe forumuri sau rețele sociale, englezii se declară indignați de decizia tribunalului. Oamenii spun că lucrează opt ore pe zi și nu iau nici jumătate din banii pe care îi primește românca, își doresc ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană sau, pur și simplu, cei ca “ea” să fie trimiși acasă.

“Afară din Uniunea Europeană!”, “Numai în Marea Britanie se putea întâmpla asta.”, “Cum poate să primească ea ajutoare sociale?” sunt doar câteva din cele mai blânde păreri ale unor britanici despre cazul româncei.

Pe pagina de Facebook a organizației March for England, care susține că nu este Rasistă, comentariile au fost și mai aprinse. Pagina se numește “Persecuted for Being English”. “Mi se face rău, când eram paralizată de la gât în jos nu am primit ajutor social, pentru că aveam o slujbă. Faptul că am stat în concediu medical mult timp a fost irelevant, așa că m-am trezit cu datorii uriașe”, povestește o femeie. “Ce dezgustător!”. “Ha-ha, asta este dublu față de salariul meu pe un an! Și eu am de întreținut o casă și muncesc de mă spetesc… Dar nu primești ajutoare dacă ești englez!”, scrie o tânără. “Am lucrat 16 ore pe zi, șapte zile pe săptămână și n-am ajuns niciodată la venitul acela. Femeia aceasta n-ar trebui să primească ajutoare sociale, pentru că nu a cotizat la sistem. Trebuie să ieșim din UE și să îi trimitem pe acești leneși acasă la ei!”, scrie un bărbat. “Asta ar trebui să se întoarcă în România cu copiii ei cu tot și să-și jumulească țara ei!”. “Aș putea să stau aici ca imigrant, în ce glumă se transformă țara asta!”, mai sunt alte păreri ale englezilor. “Anglia își bate joc de cetățenii ei, mă bucur că am plecat din ea!”, scrie o tânără care a emigrat cu familia ei.

Nici pe forumul publicației Daily Mail nu sunt păreri favorabile: “Primește mai mulți bani decât mine, care muncesc opt ore pe zi! Acum știu către cine se duc taxele uriașe! Mi-ar plăcea să pot alege unde să redirecționez taxele pentru care am muncit din greu!”, scrie o femeie. “Nu moare de foame, uitați-vă la ea! Trimiteți-o în țara ei și dați banii unui englez!”

Sursa: Ziarul Românesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version