Menu
in

Stranierii în criză: Diaspora primeşte mâncare de acasă

Criza a sărăcit românii din Spania şi Italia, iar ajutorul le vine de acasă prin pachete de curierat. De la haine şi mâncare, până la bani şi obiecte de uz casnic, cei plecaţi de acasă se bazează acum pe ajutorul rudelor din România.


Recesiune economică a adus schimbări importante în activitatea firmelor de curierat extern, dar şi a românilor care au hotărât să îşi continue viaţa peste graniţă şi s-au angajat în ţări ca Italia sau Spania. Dacă până anul trecut activitatea firmelor de curierat extern se limita la aducerea de colete din afara graniţelor spre România, acum lucrurile s-au schimbat. De când cu scăderea salariilor din străinătate, românii din Italia şi Spania au ajuns să apeleze la ajutor din ţară.

În prezent, numărul de colete ce vin din ţări ca Anglia, Franţa, Italia şi Spania a scăzut cu până la 70 la sută. „Am fost surprinşi de schimbarea lucrurilor. Cererea şi oferta s-a schimbat cu totul. Avem mai multe curse din România spre exterior ca niciodată. În plus, a trebuit să suplimentăm şi cursele destinate doar transporturilor. Nu ne-am permis să creştem preţurile, chiar dacă de multe ori autocarele se întorc goale”, a spus pentru Adevărul, Aurel Tolorschi, directorul unei firme de curierat extern din Timişoara. Firmele de acest tip trăiesc şi din comisioanele încasate pentru transferul de bani. „Cum viaţa a devenit mai grea, trebuie să o ajut pe fiica mea să supravieţuiască. Nu îi ajung banii câştigaţi în Spania”, s-a plâns Dana Mihalache, una dintre clientele firmei.

„E greu în Spania”

Dorel Petnehazi are o fiică plecată în Spania. Iniţial, fata lui s-a dus departe de casă pentru studii, dar a ales să rămână acolo şi să muncească. Nu câştigă prea mult şi tot familia e cea care o ajută. „A fost greu când m-am despărţit de fiica mea. Ea a ales să facă studiile în străinătate pentru că universitatea i-a făcut o ofertă bună. A rămas plăcut impresionată de viaţa în Roma, s-a îndrăgostit de un coleg şi a decis să mai rămână acolo. Nu era hotărâtă să se stabilească, dar ne-a spus că merită să acorde o şansă vieţii de acolo decât să regrete”, a spus Dorel Petnehazi. Fiica lui s-a angajat la un magazin alimentar, dar salariul nu a fost niciodată prea mare, astfel că părinţii au fost nevoiţi să o ajute în continuare.

„Nu i-am trimis niciodată bani pentru că nu ne permitem luxul ăsta, dar odată pe lună îi trimitem ceva mâncare gătită şi conserve. La noi mâncarea e mai ieftină şi mai bună. I-am trimis şi hainele de acasă ca să nu cheltuie prea mulţi bani pe haine noi în Italia”, a mai spus tatăl.

Remiterile, la minimul ultimilor cinci ani

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au fost anul trecut de 3,8 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Valoarea sumelor transferate este cu aproape 13% mai mică faţă de 2009, respectiv 43% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani. Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version