Este proaspăt ultimul succes obținut la Indian Wells de Bianca Andreescu, 18 ani, noua stea a tenisului mondial, canadiană cu părinți români, ajunsă pe locul 24 WTA. Părinții ei au căutat o viață mai bună în Canada, ca alte milioane de români. Mulți dintre copiii acestora fac performanță sub steagul țărilor alese de părinții lor. Gazeta Sporturilor a prezentat o listă cu tineri campioni pierduți de România.
Părinții Biancăi Andreescu. Ei au plecat în căutarea unei vieți mai bune în 1994, la cinci ani de la Revoluție. „Am ajuns în Canada doar cu două valize. Această țară ne-a impresionat pentru că trăisem într-una comunistă. Ne-am dorit să începem o nouă viață, iar copiii pe care urma să-i avem să beneficieze de un viitor mai bun”, a spus Nicu Andreescu, tatăl jucătoarei.
Povestea lor este și a altor 400.000 de români care locuiesc acum în Canada. „Păcat că statul român nu i-a ajutat . Au plecat cu o tigaie și cu o cratiță și mâncarea pentru două zile”, a povestit Grigore Andreescu, bunicul din partea tatălui.
În 2000 s-a născut Bianca, iar în 2006, Maria Andreescu și fiica sa au revenit în România pentru o perioadă scurtă de doi ani, timp în care micuța a fost introdusă în tainele tenisului. Nicu a rămas în Toronto pentru a lucra, în timp ce Maria încerca să pună pe picioare o afacere în țara natală.
Pentru Bianca a fost o schimbare majoră, mai ales că nu cunoștea limba română pe care o vorbea rar cu părinții săi. Pentru că a trebuit să meargă la școală, cunoștințele ei s-au lărgit. În aceea perioadă vacanțele de vară și le petrecea în Canada, unde a continuat cu tenisul. Când a ajuns la 9 ani, familia ei s-a hotărât să rămână definitiv în Canada. Bianca a povestit că a fost o provocare pentru ea să schimbe țările și limbile într-o perioadă atât de scurtă. Și-a adus aminte că la un moment dat a fost invitată la o petrecere în Toronto și a refuza invitația pentru că îi era teamă că nu-și va regăsi engleza pe care o știa înainte de incursiunea în România.
Nadia Comăneci a Canadei
Cazul Biancăi Andreescu nu este singular, dar este vizibil pentru că Simona Halep a făcut ca atenția românilor să se fixeze pe tenisul feminin.
Ana Padurariu, 16 ani, a cucerit anul trecut medalia de argint la bârnă la Campionatele Mondiale de la Doha. Cu origini românești, ea s-a născut în Bracebridge (Ontario), iar cum locuiește în Whitby. Este văzută drept una dintre gimnastele care vor marca perioada următoare a acestui sport. Recent, la Cupa Mondială de la Stuttgart, ea s-a clasat pe poziția a doua în spatele americancei Simone Biles.
Nadia Comăneci a Italiei
Un alt exemplu este Alexandra Agiurgiuculese, anul trecut a cucerit pentru Italia medalia de bronz la Campionatele Mondiale de gimnastică ritmică în finala de la minge. Ea s-a născut la Iași, concurat până în 2011 pentru România, apoi însă a ales Italia, locul unde se aflau părinții săi.
Nadia Comăneci a Spaniei
Roxana Popa s-a născut în 1997 la Constanța, unde a făcut și primii pași în gimnastică. În 2003, părinții ei și-au dorit o viață mai bună și s-au mutat în Spania. În 2008 a concurat la Naționalele Spaniei și s-a impus în toate finalele, dar nu a a urcat pe podium pentru că nu avea cetățenia spaniolă.
Talentul său era imens și totul o recomanda pentru succes, ea fiind numită la un moment dat „Nadia Comăneci a Spaniei”. Numeroasele accidentări i-au fragmentat cariera și nu și-a atins potențialul. Cu toate acestea, a obținut la competițiile internaționale unele dintre cele ai bune rezultate la gimnastică feminină pentru Spania.
Campion în Germania
Reka Lazăr Szabo, campioană mondială și medaliată olimpică la floretă, și Vilmos Szabo, medaliat cu bronz la JO la sabie, s-au stabilit în Germania în anii 90. Matyas, fiul lor cel mare, născut în România în 1991, a trăit de la doi ani în această țară. El a călcat pe urmele tatălui și face sabie. La început a concurat sub culorile României, iar în 2008 a cucerit medalia de argint pentru România la Campionatele Europene de cadeți. Un an mai târziu a primit cetățenia țării de adopție și a început să concureze pentru aceasta, adunând multe medalii la juniori. La seniori, alături de echipa Germaniei, el a devenit campion mondial în 2014 sub îndrumarea lui Vilmos, care e antrenor.