Autoritatea Rutieră Română (ARR) trebuie să pună la punct un registru electronic național ce va conține date despre toate certificatele de calificare profesională obținute de șoferii profesioniști din țara noastră, după cum apare într-un ordin oficializat luni. Ulterior, registrul național electronic al certificatelor și atestatelor profesionale pentru conducătorii auto va permite schimbul de informații privind șoferii profesioniști cu celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE).
Totuși, chiar dacă a fost stabilit deja cadrul legal general al funcționării lui, registrul va fi operațional doar după ce autoritățile vor stabili și detaliile tehnice ale utilizării acestuia.
“Se înfiinţează Registrul național electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto”, scrie, mai exact, în primul articol al Ordinului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr. 257/2021, care a apărut luni în Monitorul Oficial nr. 407 și care se aplică din momentul oficializării.
Chiar dacă ordinul care stabilește apariția registrul certificatelor și atestatelor șoferilor profesioniști e în vigoare, registrul va putea fi folosit doar după ce autoritățile emit și norme metodologice pentru asta.
Noul registru electronic va conține, potrivit ordinului, o bază de date a tuturor certificatelor de calificare profesională inițială (CPI) și continuă (CPC), dar și a atestatelor de conducător auto intracomunitar.
Așa cum și numele lor o arată, CPI și CPC sunt două certificate ce reprezintă dovada pregătirii profesionale inițiale a șoferilor, respectiv a pregătirii periodice a acestora.
După cum scrie în ordin, în registrul electronic al certificatelor profesionale ale șoferilor vor apărea informații precum:
- numele şi prenumele deținătorului de certificat;
- tipul de certificat;
- numele și datele de identificare ale întreprinderii pentru care s-a emis atestatul de conducător auto;
- data emiterii și perioada de valabilitate a certificatului/atestatului;
- tipul de transport pentru care poate fi utilizat certificatul respectiv;
- starea certificatului/atestatului: valabil, expirat, suspendat, anulat etc., data de la care starea certificatului/atestatului se modifică, precum și orice informații referitoare la procedurile administrative legate de certificat/atestat;
- alte informaţii necesare administrării sau schimbului de informaţii cu statele membre ale UE.
De realizarea registrului în care vor fi înscrise certificatele obținute de șoferii profesioniști se va ocupa ARR, iar de actualizarea datelor din registru se vor ocupa atât ARR, cât și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Potrivit legislației în vigoare, șoferii profesioniști care fac transport de marfă sau de persoane trebuie să aibă un nivel minim de cunoștințe teoretice și practice, ce sunt verificate în cadrul examenului pentru obținerea CPI. După ce au obținut un astfel de certificat, șoferii trebuie să urmeze cursuri de formare continuă în cel mult cinci ani și să dea examen pentru obținerea CPC. Valabilitatea CPC este, de asemenea, de cinci ani.
sursa: avocatnet.ro