in

Sfaturi pentru cei care pleacă în țară: «Un ”Bună ziua!” în loc de ”Ciao!” ar fi bine venit»

Dragul meu român!

Lumea-i mare și plină de tine, așa cum îți este orgoliul și mândria atunci când vine vorba de țara ta. Poate ți-ai lăsat-o de curând sau poate de-o viață. Poate ai uitat-o sau poate nu. Poate încă o mai iubești sau o respecți doar că ți-a fost leagăn. Oricare ți-ar fi sentimentele când o privești, eu, româncă din diaspora ca și tine, te rog un singur lucru: dacă ai hotărât să-ți petreci vacanță în sânul ei, arată-i ce-ai învățat departe de ea, iar când îi vei păși pragul, fii exemplu pentru cei care au ales să rămână.

Asigură-te că primul pas către ”ea” îl faci tu. Începi cu lucrurile simple. Esențiale. La revederea primului cunoscut, fă un efort și încearcă să-l saluți în limba lui care, printre altele, este și-a ta. Un ”Bună ziua!” în loc de ”Ciao!” ar fi bine venit. V-ar face revederea mai frumoasă. Fă-ți curaj și păstrează-ți aceeași atitudine și când vine vorba de un simplu dialog. Nu trebuie să demonstrezi nimănui că ai învățat altă limbă. Te vor crede toți, stai liniștit. Altfel, cum te-ai fi descurcat prin țări străine?

Probabil vei simți nevoia să te fălești. Dacă îți doreșți lucrul asta, ”dă-te mare” cu mintea și creierul. Atrage-i de partea ta cu puterea exemplului care pe tine te-a ajutat să te schimbi și să vezi lucrurile altfel, în speranța că, din țara în care ai ales să trăiești ai luat doar ce-a fost mai bun. Te-a ajutat să devii alt om. Ar fi mai bine dacă în urma ta ai reuși să lași idei sau schimbări, NU ”firme” sau ”cai putere”. Pe etichete și fum nu s-a (re)construit niciodată nimic.

Dacă pășești pe ușa unui restaurant ai să găsești oameni care muncesc la fel ca tine: pentru o pâine. Tratează-i cu respect. Bănuiesc că același lucru îl vrei și tu, la rându-ți…sau nu? Nu te limita la superioritate și prepotență doar pentru că trăiești ”afară”. Nimeni nu e obligat să-ți suporte aerul meschin. Pentru ei ești un client la fel ca toți ceilalți, nu un privilegiat. Și dacă tot ești într-un local, șpaga tradițională nu mai este obligatorie. Dacă totuși insiști s-o lași, fă-o în cinstea serviciilor care te-au mulțumit și care ți-au întrecut așteptările pe care nu le aveai, nu din dorința de a-ți demonstra puterea umilinței și nici din frica că a două oară îți vor scuipa în ciorbă.

În cazul în care te-ai hotărât să ieși cu familia la ”tradiționalul” grătar, asigura-te că printre casoletele cu micii și berea la rece ți-ai pus și-un sac. Menajer. Ar fi minunat ca în urma voastră locul să rămână la fel cum l-ați găsit. Natura cu siguranță v-ar fi recunoscătoare.

Vei trece și prin ”aventura” actelor (majoritatea o facem). Te vei lovi de incompetență așa cum probabil te vei lovi de infinitele cozi din fața ghișeelor. Nu ești singurul, crede-mă. Însă, cu plecăciune te-aș ruga să iei în calcul că, cei rămași, se confruntă cu astfel de nemulțumiri zi de zi. Tu, în schimb, în astfel de momente, încearcă să fii optimist și bucură-te că în țara în care locuiești ”tratamentul” ți-e mult mai bun. Probabil, într-o bună zi, ne va veni și nouă rândul la civilizație. Între timp, evită certurile și gâlceava. Sunt doar o pierdere de timp. Dacă alegi s-o faci și doreșți cu orice preț să te ”auzi”, fă-o cu educație și bun simt. Nu cu urlete și nici că ”pierzi avionul”.

…ȘI NU UITA, dragul meu român: Un ”Bună ziua!”, un ”Mulțumesc!” un ”La revedere!”, n-a omorât pe nimeni. Cu siguranță nici pe tine!

”Acasă” și respectul pentru ea, înseamnă și asta.

Iuniana Daniela Popescu

Înscrie-te pa pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Diaspora va plăti pensiile celor rămași în România, proiect de lege halucinant al PSD

Fură și fugi! Padova, o româncă a fost arestată după ce i-a furat de bani și i-a părăsit pe bătrânii pe care îi îngrijea