Matei Dobrovie, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, critică respingerea propunerii partidului său de extindere a votului prin corespondență.
«Senatul a respins astăzi propunerea USR de îmbunătățire și extindere a votului prin corespondență. Este o nouă dovadă că PSD-ALDE își bat joc de diaspora.
Potrivit inițiativei USR, la alegerile parlamentare vor putea vota prin utilizarea serviciilor poștale toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, precum și alegătorii din țară. De asemenea, se introduce votul prin corespondență și la alegerile prezidențiale și asigurarea trasabilității votului printr-o platformă web pusă la dispoziție de AEP.
„PSD-ALDE au respins o reformă electorală ambițioasă, fără niciun argument valabil, fără o dezbatere pe fond în comisiile de raport. Diaspora este din nou batjocorită deoarece i se refuză reprezentarea corectă. În loc să fie obligați să voteze doar pentru cei 4 deputați și 2 senatori de diaspora, care nu corespund normei de reprezentare și numărului românilor aflați în străinătate, am propus ca românii cu reședința în diaspora și domiciliul în țară să poată opta dacă vor să voteze pentru Circumscripția 43 Diaspora sau pentru cea aferentă adresei de domiciliu din țară. PSD-ALDE refuză diasporei această posibilitate pentru că…pot. Voi continua să lupt pentru acest proiect esențial la Camera Deputaților ”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative.
USR își dorește ca votul prin corespondență să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români și să încurajeze participarea la vot. În acest sens, inițiativa propune extinderea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriașe la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014.
USR a solicitat dezbaterea inițiativei în procedură de urgență astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări.
Inițiativa USR mai propune: clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilități sau actualizarea informațiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum și în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători, definirea situațiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.»
Matei Dobrovie, usr.ro
Membri ai comisiei pentru românii din afara granițelor sapă adânc groapa Congresului Diasporei