Știri Diaspora: Se cere stoparea abuzurilor companilor aeriene, zeci de zboruri anulate: interpelare în Parlamentul României.
Deputatul PNL de diaspora, Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN, a înaintat o interpelare în Parlamentul României prin care cere ”soluții privind stoparea abuzurilor unor companii aeriene care operează în România și implementarea eficace a Regulamentului (CE) nr. 261/2004”.
Interpelarea a fost adresată președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Miron Constantinescu.
Iată textul integral al interpelării:
Stimate domnule președinte,
Funcționarea corectă a transportului aerian de călători din România către destinații din spațiul Uniunii Europene este esențială, în condițiile în care peste 4,5 milioane de cetățeni români locuiesc și muncesc în afara frontierelor țării.
Lor li se adaugă alte milioane de cetățeni români care călătoresc în scop turistic sau în scop de afaceri. Este și motivul pentru care numărul de călători pe cale aeriană a ajuns la cote istorice din aproape toate aeroporturile internaționale ale României.
Este lăudabil faptul că numărul rutelor și al companiilor s-a divesificat, acest lucru contribuind la o mai bună mobilitate a cetățenilor români.
Cu toate acestea, în cursul anului 2022, unele companii aeriene, din lipsă de personal sau din alte cauze, au decis să anuleze zeci de zboruri din și către România. Aceleași companii nu au anulat sau întârziat zboruri în alte state ale Uniunii, existând suspiciunea că au extras personal și capacități din România pentru a onora alte rute din UE, ceea ce este cu atât mai grav.
Se cere stoparea abuzurilor companilor aeriene
Fenomenul este des întâlnit în rândul companiilor aeriene economice (low cost), unde clienții sunt preponderent români cu venituri reduse, care, în cazul unei anulări a zborului, nu își permit să achiziționeze alte bilete de călătorie, uneori nici să se întoarcă acasă.
În ciuda prevederilor Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, companiile aeriene evită prin tot felul de mijloace să acorde asistență călătorilor și compensațiile financiare prevăzute de Regulament.
Companiile aeriene nu dispun de canale reale de comunicare, iar eventualele reclamații/sesizări/plângeri sunt aproape imposibil de realizat de către românii care nu au pregătire digitală superioară.
Mai mult decât atât, așa-zisa asistență pentru clienți, atunci când există, intră în categoria dispreț: oferirea de bilete alternative la alte destinații (chiar și cu 1000 km depărtare față de destinația inițială) sau oferirea unei cazări la un hotel aflat la 60-80 km distanță de aeroport.
În cazul rambursărilor, pentru persoanele care reușesc să facă plângeri, companiile aeriene nu rambursează în integralitate prețul serviciilor, ci doar parțial, fiind invocate tot felul de tertipuri, deși clientul a plătit și nu a beneficiat de serviciu.
Întrebările adresate
Având în vedere faptul că și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a primit sute de sesizări în acest sens și luând în considerare intenția mea de a evalua adoptarea unor măsuri legislative urgente pe care le voi prezenta Parlamentului spre adoptare, vă solicit, domnule președinte, următoarele informații:
- Câte sesizări a primit ANPC în anul 2022 în legătură cu anularea/întârzierea zborurilor? Care sunt companiile aeriene reclamate?
- V-ați consultat cu reprezentanții Consiliului Concurenței, în condițiile în care anularea unor zboruri poate să aibă o componentă de concurență neloială (dirijarea călătorilor către alte companii aeriene, cu prețuri mult mai mari, în baza unor înțelegeri netransparente)?
- Câte zboruri au fost anulate sau au înregistrat întârzieri mai mari de 3 ore pe aeroporturile din România în anul 2022? Care sunt cauzele invocate de companiile aeriene?
- Câți pasageri au fost afectați de anularea/întârzierea zborurilor în anul 2022 în România și câți au primit compensări, în acord cu Regulamentul nr. 261/2004?
- În condițiile în care în aeroporturile din România nu există birouri de relații cu clienții ale companiilor aeriene, iar asistența tehnică electronică pentru pasageri este inaccesibilă majorității pasagerilor, ce soluții aveți în vedere pe termen scurt?
Solicit formularea răspunsului în scris.
Cu deosebită apreciere,
Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN
Deputat PNL