Românii pleacă peste hotare și nu se mai întorc – În România problema forței de muncă a devenit una dintre cele mai îngrijorătoare. Conform datelor noi de la Banca Mondială, țara noastră a pierdut în ultimii 15-20 de ani aproximativ 20% din forța de muncă. Primii care pleacă sunt tinerii, care au un nivel mai ridicat de educație.
► Motivul pentru care românii întorși din străinătate intră în depresie: „Vin aici și pierd tot ce au agonisit afară”
Populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației, scrie wallstreet.ro. Ineficiențele din sistemul de învățământ, atitudinile nefavorabile față de învățarea pe tot parcursul vieții, ineficacitatea formării profesionale și a politicilor active privind piața muncii, combinate cu exodul creierelor, provoacă deficite de competențe și neconcordanțe între acestea și cererea pieței, precum și reducerea capacității de inovare, a creșterii economice și a potențialului de câștig, arată raportul Diagnostic Sistematic de Ţară Actualizat (România), de la Banca Mondială.
Românii pleacă peste hotare și nu se mai întorc
Ca urmare a emigrației, România a înregistrat atât o scădere a populației, cât și o îmbătrânire a persoanelor apte de muncă. Populația țării noastre a scăzut și a ajuns de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021.
Specialiștii de la Banca Mondială estimează că populația va scădea la 17,8 milioane până în 2030.
Banca Mondială susține că în ultimii 10 – 15 ani au emigrat peste 2 milioane de români, o cifră care reprezintă aproape 20% din forța de muncă. Dar în realitate cifrele sunt mult mai mari. Numărul celor emigrați este estimat de autoritățile române la peste 5 milioane, majoritatea de vârstă de muncă. Societatea românească îmbătrânește și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri din întreaga lume.