Scandal cu numeroase persoane blocate în Vama Nădlac, din cauza noilor reguli de intrare în țară. Oamenii sunt revoltați că timpul de așteptare este foarte mare și, mai multă, că trebuie să stea în carantina. Sute de oameni ar fi fost carantinați doar în ultima zi.
Mai mulți români care s-au întors din țări cu risc epidemiologic ridicat au fost luați prin surprindere, la graniță, după ce au aflat că țara din care veneau a fost introdusă în zona galbenă, respectiv că trebuie să stea 14 zile în carantină. Unii dintre ei sunt nemulțumiți că trebuie să stea în carantină, chiar dacă prezintă un test PCR negativ.
Românii au trimis și parlamentarilor de diaspora sesizările lor, iar deputatul Valentin Făgărășian a depus chiar o interpelare, adresată Ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Iată interpelarea:
Către: Ministrul Apărării Naționale, Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ
În atenția: Domnului Col. Dr. Valeriu GHEORGHIȚĂ
Către: Ministrul Afacerilor Interne, Domnului Lucian Nicolae BODE
În atenția: Domnului Dr. Raed ARAFAT
De la: Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN, Deputat PNL
Domnilor miniștri,
În calitatea mea de deputat ales în circumscripția electorală nr.43 (Diaspora) primesc aproape zilnic memorii și petiții din partea cetățenilor români aflați temporar sau permanent în afara frontierelor țării. În măsura în care problemele lor pot fi soluționate, transmit solicitările către autoritățile române competente, în vederea analizării și găsirii unor eventuale soluții.
În acest sens, vă transmit alăturat textul celui mai recent memoriu primit din partea unor cetățeni români din Italia, care s-au confruntat cu dificultăți în asigurarea libertății de circulație, pe care aș dori să îl analizați și să formulați un răspuns:
”Țin să fac următoarele precizări:
Aplicarea obligatorie a carantinei este un pic deplasată, puțin inteligentă chiar spartană. Atunci când se prezintă un test negativ, carantina ar trebui să fie voluntară. De ce? Pentru că virusul se poate contacta oriunde și oricând. Nu tine cont de țară sau localitate – acum ești negativ, acum ești pozitiv. Așadar, obligativitatea carantinei ar trebui să vină la pachet cu o testare zilnică în momentul ieșirii din carantină – asta dacă vrem să fim restrictivi ca la carte și să continuăm efectul carantinei…
– Dacă vrem să fim eficienți, trebuie să fim inteligenti!
– Italia cere doar un test PCR negativ, cu o vechime de 48 de ore fără a impune carantina cetățenilor români. Fac excepții de la regulă anumite categorii, printre care și personalul sanitar (activ, temporar sau voluntar). România de ce nu introduce această excepție a personalului sanitar?
Eu aș putea să-mi iau concediu și să mă ofer voluntar la campania de vaccinare în România. Oare nu putem avea personal sanitar voluntar chiar și din afara granițelor? Altă problemă:
– E discriminatoriu să ceri vaccinarea în schimbul carantinei în acest moment, având în vedere că posibilitatea vaccinării la cerere, în masă, NU EXISTĂ! În schimb, companiile de transport aerian, au început să solicite documente doveditoare ale vaccinării sau imunizării naturale. De ce? Atâta timp cât nu ai capacitate de a vaccina, poti cere asta? Eu zic că NU (…) trecem mai departe și cu vederea la următoarea problemă de luat în considerare…
Mulți cetățeni, odată cu trecerea timpului, au dovedit o rezistentă în fața acestui virus. De ce nu se ia în calcul și acest aspect al rezistenților?
Sunt foarte multe de lămurit și nu prea dă bine la public acest „arest la domiciliu”, mai ales dacă persoana în cauză își poate dovedi negativitatea prin prezentarea unui test PCR negativ, cât și a unui istoric recent de teste PCR, toate negative. Pașaportul imunitar prin vaccinare ar trebui să meargă în paralel cu, „istoricul” de teste de tip PCR, negative. Prezentarea unor teste precedente negative ar trebui să cântărească foarte mult atunci când unui individ i se limitează un drept fundamental, și anume libera circulație. Este anormal să carantinezi o persoană în baza unui dubiu și nu a unei certitudini…”
Solicit formularea răspunsului în scris.
Cu deosebită apreciere, Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN, Deputat PNL