Menu
in

Motivul pentru care românii întorși din străinătate intră în depresie: „Vin aici și pierd tot ce au agonisit afară”

Românii întorși din străinătate intră în depresie – Românii întorși din străinătate se confruntă tot mai des cu probleme psihologice, mai ales după ce văd că toată agoniseala lor din ani de muncă grea se topește în scurt timp în România. Din ce în ce mai mulți oameni reveniți acasă intră în depresie. Fenomenul a devenit o preocupare majoră pentru specialiștii în domeniul sănătății mintale.
>>> Calculul pensiilor pentru îngrijitoare și menajere în Italia: ghid practic. Ce pensie vei avea după 5 ani de contribuții

Românii întorși din străinătate intră în depresie

Mulți români au ales să trăiască în străinătate în ultimii ani, dar un număr tot mai mare se întoarce în țara natală din diverse motive, inclusiv dificultăți întâmpinate în țările străine. Cu toate acestea, reîntoarcerea acasă poate fi o experiență dificilă, chiar traumatizantă.

Psihologii observă o creștere semnificativă a pacienților care s-au întors din străinătate și care se confruntă cu dificultăți în stabilirea unei vieți normale în țară. Acești oameni au nevoie de sprijin și consiliere.
>>> Un cântăreț italian și-a părăsit țara natală și s-a mutat în România: “Tochitură, mămăligă, pomana porcului în tuci, toate îmi plac”

„Au pierdut tot ce au agonisit în ani de zile”

Andreea Coman, psiholog clinician la Iași, a declarat, citată de Adevărul: „În ultimii ani, am observat o creștere semnificativă a pacienților care s-au întors din străinătate, devenind un fel de fenomen. Mulţi dintre ei vin din străinătate cu gândul că au strâns bani şi că vor reuşi să investească în ţară dar, de multe ori, se lovesc de eşec. Aici intervine dezamăgirea, care poate conduce chiar la anxietate sau la tulburări depresive. Avem mulţi pacienţi care au pierdut tot ce au agonisit în ani de zile, în momentul în care s-au întors în ţară.”
Românii pleacă și nu se mai întorc: țara a pierdut definitiv 20% din forța de muncă

Psihologii întâlnesc persoane care se întorc în țară din cauza pierderii locului de muncă sau din cauza dificultăților financiare din străinătate. Cu toate acestea, odată ajunși acasă, se pot simți disconfortabil și pot avea dificultăți în a se adapta la noul mediu.

„Când trăieşti peste 15 ani, poate, într-o ţară din Europa mult mai dezvoltată, te obişnuieşti cu un stil de viaţă, cu un nivel de trai mai crescut. În momentul în care se întorc în ţară, românii se lovesc de anumite neajunsuri, de salarii mult mai mici şi de condiţii de trai mai grele. Mulți se adresează psihologilor pentru a primi consiliere cu privire la decizia de a rămâne în țară sau de a se întoarce în străinătate. Pentru mulți, a doua plecare din țară devine o opțiune.
>>> Muncitorii români, discriminați de angajatori: „Se preferă forța de muncă ieftină din străinătate”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version