in

Românii din străinătate cu mașini asigurate în țară bagă în faliment companiile de asigurări. 70 milioane de euro daune într-un an

În fiecare an, românii care lucrează şi locuiesc în afara graniţelor dar care conduc maşini asigurate în ţară provoacă daune de zeci de milioane de euro. Instituţia care se ocupă cu gestionarea acestor despăgubiri este într-o situaţie complicată, cu un preşedinte suspendat şi acuzat de corupţie şi cu o imagine externă din ce în ce mai proastă.

Sumele pe care asigurătorii locali trebuie să le achite în contul daunelor provocate de români în afara graniţelor ţării au crescut exponential în anii de după declanşarea crizei financiare.

Deşi autorităţile au renunţat să mai publice date concrete încă din 2004, un calcul economica.net bazat pe informaţii furnizate de specialişti în domeniu arată că doar primii trei-patru jucători pe piaţa RCA au de achitat anual despăgubiri externe de cel puţin 60-70 milioane de euro, adică peste 16% din totalul daunelor plătite pe RCA, de toate firmele de asigurare, într-un an.

Daune de zeci de milioane de euro

O bună parte a românilor care lucrează în afara graniţelor şi-au asigurat maşinile la societăţi din ţară, deşi ei conduc în majoritatea timpului în statele de rezidenţă. Este vorba mai ales despre românii din Spania şi Italia, iar motivul alegerii lor este unul simplu: preţul.

În cele două ţări, unde trăiesc în jur de 3 milioane de români, preţurile pentru RCA sunt cu mult mai mari decât în România, ajungând chiar şi la peste 2.500 de euro pe an pentru un automobil de talie medie. În acest context, cele câteva firme care domină şi piaţa locală de RCA au identificat o oportunitate şi au subscris substanţial pe această zonă, ajungând la sute de mii de poliţe vândute românilor din Spania şi Italia.

Ulterior, firmele locale şi-au dat seama că această politică este mai degrabă păguboasă şi au fost nevoite să ia măsuri serioase pentru a-şi reduce expunerea peste graniţe.

Preşedinte suspendat şi acuzat de corupţie

Pe de altă parte, instituţia care se ocupă cu gestionarea daunelor provocate de maşinile asigurate în ţară în afara graniţelor se află într-o situaţie cel puţin delicată. Este vorba despre Biroul Carte Verde, care trebuie să asigure plăţile dinspre societăţile locale către asigurătorii corespondenţi din afara graniţelor.

Potrivit legislaţiei, toate poliţele RCA emise în România au şi o componentă de Carte Verde care dă dreptul şoferilor să circule în condiţii de legalitate în majoritatea ţărilor din Europa şi care protejează şoferul de eventuale daune provocate unor terţi în străinătate. Potrivit mecanismului, asigurătorii din România au societăţi corespondente în celelalte state.

Acestea din urmă achită în primă fază dauna, urmând să primească ulterior banii de la societatea din România. De această procedură se ocupă Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) unde sunt membre toate societăţile locale care vând RCA.

În acest moment însă, Biroul se află într-o situaţie specială. Preşedintele recent numit, Radu Mustăţea, a fost suspendat din funcţie având în vedere că este pus sub acuzare pentru fapte de corupţie.

“În acest moment, BAAR funcţionează încă normal, în sensul că reuşeşte să gestioneze daunele, Încă! Evident însă că nu poate funcţiona la nesfârşit fără un preşedinte. Situaţia este, până la urmă, una specială. Recent, un reprezentatnt al Consiliului Birourilor de la Bruxelles a venit în România.

Nu a fost deloc încântat când a văzut care este situaţia la BAAR. Avem o imagine din ce în ce mai proastă în afara graniţelor iar acest lucru se va simţi la un moment dat, pentru că vorbim despre o industrie care se bazează pe încredere”, spune un director dintr-o companie locală.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primarul Romei propune cartiere cu felinare roşii. Iată unde vor fi create

Micii româneşti, fabricaţi după reţeta tradiţională, liber în Europa de la 25 iunie