in

Românii din Spania trebuie să-și declare proprietățile din țară

Românii rămaşi la muncă în Spania vor trebui ca până la sfârşitul acestei luni să completeze pe internet o declaraţie cu proprietăţile din străinătate, anunță Radio România Actualități.

Deşi criza economică i-a făcut pe mulţi români să se întoarcă în ţară, cei rămaşi la muncă în Spania vor trebui ca până la sfârşitul lunii aprilie să completeze pe internet o declaraţie cu proprietăţile din străinătate. Este vorba de o decizie luată de Guvernul de la Madrid, care vrea să prevină fraudele fiscale şi care va afecta toţi străinii rezidenţi din Spania.

Deşi autorităţile spun că aceste bunuri nu vor fi impozitate dublu, totuşi mulţi români se tem că vor pierde anumite ajutoare. Depunerea declaraţiei privind bunurile din străinătate are, potrivit decretului emis de Guvernul de la Madrid, un unic scop: cel de informare, pentru a preveni şi a combate frauda fiscală, se mai arată în Legea nr. 7 din octombrie 2012.

Obligaţia revine celor care au bunuri sau conturi cu valoare de peste 50.000 de euro, iar completarea sa se face pe internet. Responsabilul Centrului de Informare Europeană Europe Direct din Coslada, Daniela Vărzari spune care sunt consecinţele acestui decret şi la ce se pot aştepta românii din Spania, în noile condiţii.

Daniela Vărzari, a explicat că „românii se tem că ar putea să fie tăiaţi de pe lista ajutoarelor de 400 de euro acordate şomerilor de lungă durată şi aminteşte că în septembrie 2012 Ministerul Sănătăţii a decis că străinii din Spania pot beneficia de asistenţă sanitară gratuită numai dacă au venituri de până la o sută de mii de euro pe an.”

„Există o anumită temere că se vor lua în calcul aceste bunuri pentru condiţionarea acordării unor ajutoare sociale, pensia minimă garantată de legea spaniolă, plata unor impozite suplimentare. În momentul de faţă, în legea spaniolă nu apar aceste menţiuni.”

„Totuşi, există la nivel naţional aici anumite dispoziţii care oferă anumitor grupuri de persoane ajutoare care sunt de existenţa sau de neexistenţa acestor venituri”, a mai precizat, Daniela Vărzari. Prin urmare, nimic nu împiedică autorităţile spaniole să coreleze aceste date fiscale cu anumite prestaţii de genul acesta. În condiţiile de faţă, dacă persoanele ar trebui să declare toate bunurile pe care le au în străinatate şi dacă depăşesc acele bunuri în total valoarea de o sută de mii de euro, vor rămâne fără asigurare sanitară.”

”Nu cred că este vorba despre o măsură care ar avea drept destinatari un anumit colectiv şi o anumită populaţie în concret, ci pur şi simplu este vorba de pachetul de măsuri adoptat în contextul luptei anticriză. Pe de altă parte, încă din 2012, între noile măsuri pentru străinii care doresc să obţină rezidenţa în Spania figurează şi cea referitoare la demonstrarea unor venituri suficiente, de cel puţin 1200 de euro pe lună. Şi tot în acest context, românii din Spania se supun, până la sfârşitul anului 2013, restricţiilor pe piaţa muncii.”

Astfel, un cetăţean român care doreşte să muncească în Spania trebuie să o facă pe cont propriu ori cu o ofertă de muncă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Elevă româncă, premiată la olimpiada națională de italiană

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision: „Aştept votul românilor din străinătate”