Secția de oncologie pediatrică a unui spital din România este într-o stare deplorabilă. O româncă din Belgia a inițiat o campanie de strângere de fonduri, pentru a ajuta la aducerea la standarde minime a acestei secții, dar și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la acesta și alte spitale aflate într-o situație dezastruoasă.
«În câteva zile este ziua mea de naștere. Aș fi recunoscătoare dacă simpatia dvs. ar lua o formă concretă, pentru a susține secția de oncopediatrie a spitalului județean din Craiova. Starea spitalelor din această țară este de nedescris, chiar și pentru adulți. Atunci când o astfel de boală le lovește pe cei mai tineri, nedreptatea destinului este simțită de două ori.
Aproximativ 160.000 de copii din întreaga lume sunt afectați de cancer în fiecare an și aproximativ 90.000 dintre ei mor din cauza bolii lor.
În România, statul a fost în măsură să găsească banii necesari pentru un referendum împotriva căsătoriei între persoane de același sex, 43 de milioane de euro, pentru a satisface pe cei care dau bani pentru noi locuri de cult, dar niciodată pentru copii bolnavi. Nu intervine prea mult în îngrijirea cancerului pentru copii. Familiile sunt adesea forțate să facă apeluri la donații pe social media, concentrându-se pe umanitatea și compasiunea altora.
Este dificil să alegi pe cine să ajuți, peste tot sunt lipsuri flagrante.
Am ales departamentul de oncopédiatrie a spitalului județean din Craiova departamental, cea mai mare din țară (și, probabil, de asemenea, cea mai abandonată).
Contez pe voi toți, pe generozitatea voastră, pentru a-i sprijini pe copiii care nu au altă vină că s-au născut într-o țară în care preocuparea pentru viața privată a persoanelor trece înaintea preocupării pentru generația de mâine. Este o declarație tristă, dar este o realitate.
Banii strânși vor fi utilizați pentru a îmbunătăți condițiile copiilor internați la oncologie.», a scris Daniela Livia Bîciu, inițiatoarea proiectului.
Secția 2 de pediatrie de la Spitalul judetean de urgență Craiova, care deservește toată Oltenia, nu a mai fost modernizată din 1975.
La această inițiativă au aderat deja mulți români din Belgia, care au contribuit cu diverse sume de bani. Dar campania continuă și se adresează tuturor românilor din diaspora cărora le pasă de acești copii bolnavi și care vor să dea o mână de ajutor.
Printre aparaturile medicale absolut indispensabile în această secţie se număra o hotă mirobiologica cu flux laminar, special concepută pentru manipularea citostaticelor.
În secţie sunt necesare 50 de paturi (dintre care 21 mici) pentru internările în regim normal şi 10 paturi (3 mari şi 7 pediatrice) pentru secţia de reanimare. Nu există nici un separator de paturi, ceea ce pune problema intimităţii şi demnităţii pacienţilor.
Mai multe instituţii spitaliceşti şi pediatrice din Belgia au fost contactate, pentru a vedea în ce condiţii pot sprijini dotarea secţiei cu materiale medicale. De asemenea, se lucrează la organizarea unui concert caritativ în beneficiul secţiei respective, cu ajutorul Rombel, asociaţia românilor din Belgia. Mobilizarea este foarte importantă şi chiar dacă unele persoane nu pot dona, din lipsă de bani, ele pot ajuta prin distribuţia informaţiei.
Detalii pe pagina de Facebook a campaniei.