in

Românii care ne fac de râs în străinătate/ 2: Cazul Belgiei

După ce am prezentat pe larg situaţia infracţionalităţii româneşti din Anglia şi Franţa după aderarea României la UE, precum şi modul în care este ea este reprezentată în mass media din ţările respective, vă prezentăm cazul Belgiei. Aici, potrivit presei locale, românii s-au specializat în “criminalitate itinerantă internaţională”.

250 de deţinuţi români care se află “ilegal” în Belgia

Unul din trei deţinuţi din închisorile belgiene se află ilegal în Belgia, relevă datele Oficiului pentru străini, care arată că numărul cetăţenilor români aflaţi  în această situaţie este de aproape 250.

La sfârşitul lunii iulie 2011, numărul deţinuţilor aflaţi ilegal în Belgia era de 3.215, dintr-un total de aproape 11.000 de deţinuţi. Din cei peste 3.200 de deţinuţi aflaţi ilegal în Belgia, 67% (2.155) nu erau înscrişi în niciun registru oficial, iar restul erau înscrişi în registrul pentru străini, în registrul de aşteptare sau într-un alt registru pentru şedere temporară. Două treimi din deţinuţii aflaţi ilegal în Belgia (2.053) erau condamnaţi definitiv, iar 1.021 se aflau în arest preventiv, restul beneficiind de un alt statut.

Criminalitate itinerantă

Deţinuţii aflaţi ilegal în Belgia erau originari, printre alte state, din Maroc (644), Algeria (582) sau România (246). Românii au fost implicaţi în 28% din cazurile de criminalitate itinerantă comise în Belgia în anul 2010, ei fiind urmaţi de sârbi (7%), bulgari (6%) şi lituanieni (6%), dezvăluie poliţia federală belgiană, citată cotidianul “La Derniere Heure”.

“În ultimii ani, s-a observat că bande organizate de infractori provenind din ţările esteuropene se deplasează dintr-o regiune în alta. Ele sunt active timp de două-trei săptămâni în Belgia, după care pot fi regăsite în Germania sau Olanda. Sunt aşadar dificil de urmărit’’, explică Tine Hollevoet, purtătoarea de cuvânt a Serviciului federal de poliţie al Belgiei.

Carduri de credit clonate

Aceste evoluţii se înscriu într-o tendinţă generală de agravare a fenomenului infracţional în anul 2010 faţă de 2009 în Belgia. O concluzie este şi creşterea semnificativă a cazurilor de falsificare a cardurilor de credit (skimming), de la 806 cazuri în anul 2009 la 1.722 anul trecut.

De asemenea, infracţiunile în reţeaua de transporturi din Belgia, mai ales la Bruxelles, s-au înmulţit anul trecut. Cel mai periculos punct din transportul bruxellez este, din acest punct de vedere, Gare du Midi, de unde pleacă şi sosesc şi trenurile internaţ ionale Eurostar şi Thalys. În plus, în Gara Centrală din Bruxelles, tranzitată zilnic de 140.000 de persoane, criminalitatea a crescut cu 15,7% în anul 2010 faţă de cel anterior.

Citeşte şi: Românii care ne fac de râs în străinătate: situaţia din Franţa şi Marea Britanie

"Dernière heure": 28 % de la criminalité itinérante est roumaine

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/ Cine este românul care a dat foc unei Biblii în Piazza San Pietro

VIDEO/ Ultimul film al lui Spielberg, dublat în italiană de Emanuela Ionică