Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a anunțat că contingentul pentru muncitori străini în România va ajunge la 140.000 în 2024, cu 40.000 în plus față de anul curent. Problema demografiei și a deficitului de forță de muncă din România se accentuează.
► Românii pleacă și nu se mai întorc: țara a pierdut definitiv 20% din forța de muncă
„Referitor la contingent, în proiectul de hotărâre de guvern pe care a fost publicat recent pe site-ul Ministerului Muncii, am suplimentat la 140.000 pentru anul 2024 – astăzi este 100.000. Avem tot felul de dispute cu alte instituţii care ne spun că uneori există riscul ca anumite persoane să acceadă mult prea uşor pe teritoriu Uniunii Europene. Şi trebuie să fim foarte atenţi la acest lucru. De aceea şi durează de fapt atât de mult. Oricum, lucrăm la nivelul Guvernului, avem un comitet interministerial format din reprezentanţi ai mai multor instituţii de la MAI, a Ministerul Muncii, Ministerul de Interne şi alte structuri de informaţii să mai simplificăm din legislaţie, pentru că suntem conştienţi că durează destul de mult”, a spus Cristian Vasilcoiu în cadrul unei conferințe ZF.
► Muncitorii români, discriminați de angajatori: „Se preferă forța de muncă ieftină din străinătate”
România Importă Forță de Muncă Străină în Timp ce Românii Pleacă
Situația demografică din România și plecarea românilor alimentează o criză de forță de muncă, iar guvernul răspunde prin sporirea contingentului de lucrătorii migranți. Cu un număr estimat de 140.000 de lucrători migrați în 2024, se caută soluții pentru deficitul de forță de muncă, în special în industrie. România se confruntă cu provocări economice și sociale, iar dialogul între autorități și mediul privat devine crucial pentru găsirea unor soluții viabile și durabile la această criză de forță de muncă.