in

Dat afară după ce a întrebat când poate merge la toaletă. Cazul unui român care spera să se realizeze în străinătate

Salariu mic, ore lungi de muncă, vise năruite – pe scurt povestea unui român care spera să se realizeze în Olanda. Bărbatul s-a angajat la cel mai mare exportator de carne din Europa, dar a fost dat afară după ce a întrebat când poate merge la toaletă.

În octombrie anul trecut, Lucian Roșu s-a trezit șomer și fără adăpost în Boxtel, un oraș din sudul Olandei. „M-am dus la gară și am dormit acolo în frig și ploaie”, a povestit românul pentru The Guardian.

În vârstă de 30 de ani, muncise în România ca paznic și într-o fabrică de porțelan și spera că va începe o viață mai bună în afara țării. A ajuns în Olanda după ce a văzut pe Facebook un anunț al agenției locale de recrutare FlexWork Payrolling, care căuta lucrători pentru fabricile olandeze de carne. Conform anunțului, urma să fie plătit cu 1.800 de euro lunar și să aibă cazare asigurată de agenție, la un preț accesibil.

Cât câştigă muncitorii asiatici în România. „Un sudor poate cere 1.000 de euro. Îi dai, că va face treabă”

FlexWork l-a angajat și i-a organizat transportul în Olanda, unde a fost plasat la o fabrică deținută de Vion, companie care a raportat în 2020 venituri de 4,9 miliarde de euro, furnizând carne și produse din carne de porc și vită pentru peste 100 de milioane de consumatori, în fiecare zi.

Realitatea de la faţa locului

Ajuns în Olanda însă, românul a descoperit că lucrurile nu stau așa cum îi fuseseră prezentate, la telefon, de reprezentanții agenției de recrutare. Spune că orele de muncă erau mai multe și nu lucra doar la ambalare, ci era mutat între departamente.

Chiria era mai mare decât i se promisese și stătea împreună cu alte 10 persoane într-o locuință plină de umezeală, mucegai și gândaci. De asemenea, nu a primit avansul săptămânal pentru alimente care îi fusese promis, așa că a fost nevoit să-i lase unui coleg actul său de identitate, ca garanție pentru un împrumut de 50 de euro.

După trei săptămâni, românul a fost concediat. Spune că i s-a vorbit pe un ton disprețuitor și a fost dat afară după ce a plecat de la linia de producție ca să întrebe un coleg când este următoarea pauză în care ar putea merge la toaletă.

Lucian spune și că, încercând să obțină salariul restant, a sunat la agenția de recrutare, unde i s-a spus că dacă nu părăsește imediat cazarea, cineva „o să-i rupă gâtul”. Un purtător de cuvânt al companiei Vion a declarat, potrivit sursei citate, că nu există suficiente informații pentru a confirma versiunea evenimentelor relatate de Lucian Roșu, dar compania lucrează doar cu agenții acreditate.

Visuri spulberate

Lucian Roșu a fost unul dintre cei 20 de lucrători angajați de FlexWork care au depus plângeri la Confederația Sindicatelor Olandeze (FNV), susținând că agenția nu le-a plătit salariile integral. Potrivit FNV, unii dintre ei au fost amenințați de personalul agenției, evacuați din locurile de cazare, au trebuit să doarmă sub poduri și nu și-au primit salariile.

Inspectoratul olandez de muncă a amendat agenția și a obligat-o să le plătească restanțele salariale, dar a transmis The Guardian că nu poate furniza informații personale despre cazul românului.

Pe de altă parte, reprezentanții FlexWork au spus că acuzațiile lui Lucian Roșu sunt false, adăugând că acest lucru a fost confirmat și de o anchetă a Inspectoratului, care a constatat că românul a fost plătit integral.

După ce a dormit o noapte în gara din Boxtel, bărbatul spune că a fost chemat de o altă agenție care i-a oferit un loc muncă într-un abator german, unde spune că a fost cazat într-un spațiu murdar și supraaglomerat, iar actul de identitate i-a fost luat până la acoperirea costurilor de transport de 150 de euro. După două luni, s-a întors în România și a început să lucreze la o fermă.

Articolul complet AICI


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
crusoe al italiei

„Robinson Crusoe” al Italiei, din nou printre oameni: „Trăiesc o viaţă bună, mă bucur de confort”

primarul refugiatilor

„Primarul refugiaților”, condamnat la 13 ani de închisoare. A deturnat banii alocați migranţilor