Reportajul prezintă pe larg povestea româncei care, sub acoperirea de "Self Employed" s-a angajat ca menajeră într-un hotel. Într-o secvenţă a reportajului, protagonista răsfoieşte publicaţia "Ziarul Românesc", care face parte din acelaşi grup editorial cu Gazeta Românească.
“Pentru munca prestată, jurnalista sub acoperire a primit exact 33 de lire sterline, de trei ori mai puţin decât venitul minim în Marea Britanie. Nemulţumită de remuneraţie, jurnalista a cerut explicaţii celor de la agenţia de recrutare, care i-au explicat că nu este plătită pentru orele de muncă, aşa cum susţine oficial firma, ci pentru numărul de camere curăţate”, scrie Adevărul. Discuţia dintre tânără şi agentul de recrutare devine din ce în ce mai aprinsă, iar în momentul în care jurnalista cere o copie a contractului ei de angajare, agentul de recrutare îl rupe chiar în faţa ei.
"Îţi spun încă o dată. Voi, românii şi bulgarii, creaţi multe probleme, pentru că trebuie să vă înţelegeţi statutul în ţara asta", îi spune fetei agentul de recrutare.
Conform regulilor din Marea Britanie, "menajeră" nu se poate încadra ca activitate de Self Employed, dar sunt agenții care ocolesc legea folosind acest statut.
Problema majoră pentru românii care abordează problema angajării în acest fel este discriminarea și lipsa drepturilor garantate pentru angajați.
Angajatorii plătesc astfel mai puțin decât salariul minim garantat de lege, nu plătesc zile libere, concedii și nici nu își asumă responsabilități prin contracte de angajare.
Discriminările provin din faptul că din punctul de vedere al agențiilor și chiar al angajatorilor, românii nu sunt chiar "cetățeni ai UE".
Există agenții care refuză românii și bulgarii chiar înainte să le verifice dreptul de a munci, pentru că preferă să nu aibă probleme.