Menu
in

Război în Ucraina, animalele de companie suferă la fel ca stăpânii lor. „Sunt membri ai familiei”

de Giuseppe Sergio Balsamà

Războiul din Ucraina afectează și animalele de companie. În aceste ore dramatice, în timp ce imaginile reportajelor televizate care relatează momentele dramatice ale conflictului din Ucraina trec prin faţa noastră zilnic este frapantă prezența tandră și tăcută a câinilor și pisicilor în compania stăpânilor lor, ascunși în adăposturile subterane ale metroului, așteptând să se încheie starea de asediu.

Războiul din Ucraina este un conflict inutil care afectează nu numai ființe umane lipsite de apărare, ci și aceste animale de companie speriate, parte integrantă a atâtor familii care fug.

Oameni disperați, pe fugă, care își părăsesc iubita lor patrie și casele, dar nu le abandonează pe acele biete făpturi care le-au oferit și vor continua să le ofere o oarecare alinare, chiar și în aceste momente cumplite.

Dar trecerea frontierei ucrainene cu aceste biete animale pentru a ajunge în țările Uniunii Europene ar fi fost o dramă în dramă, dacă unele guverne nu ar fi intervenit prompt pentru a simplifica procedurile prevăzute de lege.

Iar România este primul stat al UE care a permis intrarea acestor mici prieteni necuvântători ucraineni pe teritoriul său fără obligatoriu paşaport european.

Guvernul italian, de exemplu, printr-o măsură emisă de Ministerul Sănătății, a derogat de la Regulamentul european 576/2013, care permite intrarea în Italia a animalelor fără pașaport european pentru animale de companie și fără documente sanitare relevante.

O situație de urgență în care Asociația italiană „Save The Dogs And other Animals Italia”, implicată deja în 2001 în România, în timpul masacrului câinilor vagabonzi, a intervenit pentru a oferi sprijin animalelor de companie ale refugiaților ucraineni, oferind hrană și asistență veterinară.

„7 dintre noi am plecat de la biroul nostru din Cernavodă spre Isaccea, un punct de frontieră fluvial pe Dunăre, unde mulți refugiați sosesc cu barca pentru a aduce bunuri de primă necesitate, cum ar fi medicamente, alimente, căsuțe pentru animale de companie, pături și haine pentru animalele care călătoresc împreună cu ucrainenii care fug din țara lor”, a declarat președintele asociaţiei italiene, Sara Turetta, care a lăsat Milano în urmă cu câteva zile pentru a se deplasa în România și a-și organiza personalul și a oferi sprijinul necesar la granița cu Ucraina.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei: 33 de transporturi umanitare au plecat din Italia în Ucraina

Echipa lucrează non stop

Rep: Odată cu invazia Ucrainei și cu fuga ulterioară a femeilor, copiilor și bătrânilor către statele Uniunii Europene, vă aflaţi în prezent, în prima linie, într-o nouă urgență fără precedent. Ce v-a readus de data aceasta în România?

Sara Turetta: «Călătoria mea în România era planificata de mai mult timp: m-am trezit aici pe 28 februarie într-o situaţie de neimaginat, pentru România şi pentru Save the Dogs. Tot programul meu a fost schimbat şi o parte din echipa noastră de 11 zile lucrează non stop să ajute animalele care ajung cu refugiaţii la Isaccea, cele care ajung la Otopeni şi nu pot pleca din lipsa unei cuşti de transport şi trimitem hrană spre adăposturile din Odessa.»

Rep: În ce zonă, la ce graniță lucrează în prezent voluntarii asociației dumneavoastră?

Sara Turetta: «Suntem la Isaccea: avem un punct fix.»

„Donăm cuști, genți de transport…”

Rep: În ce constă, în practică, sprijinul material pe care îl acordați refugiaților și inseparabililor lor „prieteni cu patru picioare”?

Sara Turetta: «În primul rând donăm cuşti sau genţi de transport. Majoritatea ucrainenilor ajung la graniţa cu animalele în braţe, în pungi, sub haine. Pentru a lua un autobuz, un avion sau un tren le trebuie o cuşcă.

Am cumpărat deja 50 de cuşti şi am început campania de donaţii în Italia, dar între timp trebuie să le achiziţionăm pentru că nu putem aştepta. În plus, donam pamperşi de pus în cuşti, hrana umedă, mici pungi de hrană uscată, haine groase pentru animalele, paturici.»

Derogare de la reguli

Rep: Cu ce dificultăți birocratice se confruntă cei care fug de război cu animalele lor de companie și care nu au pașaportul european cerut de reglementările europene?

Sara Turetta: «A fost făcută o derogare şi majoritatea statelor acceptă animalele din Ucraina fără acte.

Pe acest link în fiecare zi să vede care sunt cerinţele ţărilor: https://vetsforukraine.com/vets-for-animals/.

Noi am pregătit materiale printate şi le dăm oamenilor, să cunoască drepturile animalelor, dar au şi opţiune să lase temporar sau definitiv animalul la noi, dacă nu pot merge mai departe cu el.»

Refugiații din Ucraina își pot aduce animalele de companie în Italia

„Sunt membri ai familiei”

Rep: Ce reprezintă câinii și pisicile pentru aceste familii care suferă deja de durerea separării de cei dragi și de pământul lor?

Sara Turetta: «Reprezintă foarte mult. Sunt membri al familiei. Uneori sunt singurele fiinţe cu care au putut să plece: ne am întâlnit cu oameni care au fost obligaţi să lase în urmă părinţii, soţii, şi au plecat numai cu câine sau pisica, singura legătură umană rămasă din ţara lor.

Ieri au venit doi copii să ne ceară ceva pentru pisicile lor: “Dar unde sunt pisicuţele, să le vedem şi noi?” Răspunsul a fost:” Sunt acasă, în Ucraina, dar tata şi mama ne au spus că ne vom întoarce repede la ei şi vrem să le ducem mâncărica…”. Ni s-a rupt sufletul.»

Sara Turetta este în general foarte vorbăreaţă, însă în această perioadă cu greu am reuşit să o oprim din drumurile ei între Cernavodă, Isaccea şi Bucureşti și să obţinem aceste răspunsuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version