Trei milioane de români din diaspora ar trebui să revină în România, altfel țara se va umple de asiatici, este ideea dezvoltată de europarlamentarul Rareș Bogdan. Lipsa forței de muncă are un impact major asupra economiei și societății românești. Deficitul de muncitori trebuie acoperit într-un fel sau altul, ori cu revenirea românilor plecați, ori cu aducerea de forță de muncă din Asia. Rareș Bogdan susține prima variantă și argumentul său că în unele zone ale României, veniturile sunt comparabile sau chiar mai mari decât în unele zone din Italia, de exemplu. Reprezentantul PNL a declarat, la Digi24.ro, că statul român pregătește „pachete fiscale, financiare pentru a-i aduce pe românii din Diaspora acasă”.
Trei milioane de români din diaspora ar trebui să revină în România
„Ce vrem noi să căutăm este încrederea românilor din Diaspora și încerc să vin cu diverse oferte (…) prin care să-i conving să se întoarcă acasă, pentru că îmi este foarte frică că dacă, noi ca stat, nu reușim să întoarcem 2-3 milioane de români acasă în următorii 5 ani, vom avea undeva la 2-3 milioane de cetățeni veniți din Bangladesh, Nepal, Sri Lanka sau Pakistan. Nu am nimic cu ei, să se înțeleagă. (…) Cea mai mare problemă a României astăzi este forța de muncă. Pentru a acoperi forța de muncă lipsă a acelor plecați în Diaspora din România pentru a lucra în Italia, Spania, Grecia, Germania, Franța, suntem nevoiți să aducem forță de muncă din Orientul Îndepărtat”.
► Rareș Bogdan și-a sărbătorit soția în Italia, mega-petrecere dată de șeful PNL Diaspora – VIDEO
„De la Roma în jos, veniturile s-au prăbușit.”
„Paradoxal, în momentul acesta, este mai interesant să trăiești în România și veniturile din anumite zone din România sunt chiar mai mari decât în sudul Italiei. De la Roma în jos, veniturile s-au prăbușit. În Spania, Andaluzia, veniturile s-au prăbușit. Algarve, Portugalia. E greu să te bați cu veniturile din Marea Britanie, Germania, Franța sau nordul Italiei. Nu ne batem cu economiile din acele zone. În schimb, sunt foarte multe zone unde au plecat românii pentru a câștiga 1.000-1.600 de euro, unde venitul unei badante, de exemplu, aveam 200.000 de badante, de asistente la domiciliu pentru bătrâni sau copii în Italia.
Veniturile în zona sudică sau insulară – Sicilia, Sardinia, au ajuns la 650 – 700 de euro. Din momentul ăsta, o femeie în casă care are grijă de copil sau de un bătrân în Cluj, București, Constanța, Timișoara, Brașov, Iași câștigă aceeași sumă sau chiar mai mult. Dacă căutați un meșter în domeniul construcțiilor, pentru că foarte mulți au plecat în Spania, Italia în domeniul construcțiilor, dar căutați un domn în domeniul construcțiilor care să pună faianță, să fie un bun instalator, un bun electrician, sunt firme de construcții sau instalații în București sau în alte zone din România, veți plăti 1.200, 1.500, 2.000 de euro”, a mai declarat Rareș Bogdan la Digi24.