Sume ameţitoare au fost cheltuite pentru premii (ilegale) în bani şi burse pentru oameni aleşi pe sprânceană, salarii pentru preoţi, cărţi bisericeşti pentru copii, proiecte care nu au legătură cu diaspora, deconturi după ureche, o serie de încălcări a numeroase legi şi hotărâri de guvern. Sunt doar câteva din neregulile descoperite de Curtea de Conturi la DRP.
Curtea de Conturi a României a făcut, în perioada 9 ianuarie – 30 aprilie 2012, un control la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP), pentru proiectele derulate în perioada 2010 – 2011. Am intrat în posesia Procesului Verbal al Curţii de Conturi, datat 30 aprilie, din care aflăm cum au fost cheltuite sumele destinate, teoretic, sprijinirii românilor din diaspora.
DRP este o entitate care administrează şi gestionează fondurile alocate dezvoltării relaţiilor cu românii de pretutindeni şi care funcţionează ca structură în cadrul aparatului de lucru al Guvernului României, în coordonarea primului-ministru. Până acum a fost condus de secretarul de stat Eugen Tomac (foto 2).
Chiar de la începutul Raportului aflăm că activitatea DRP în perioada 2010 – 2011 „nu a avut la bază o strategie privind sprijinirea activităţilor românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării.„
„Consecinţa neelaborării unei strategii naţionale, cât şi a unor programe concrete privind sprijinirea activităţilor desfăşurate de românii de pretutindeni se regăseşte în primirea şi finanţarea unor proiecte derulate de un număr restrâns de organizaţii, ce nu reprezintă ponderea românilor de pretutindeni şi nu rezolvă decât în parte problemele reale ale acestora. Respingerea finanţării unor proiecte a fost motivată, de cele mai multe ori, de neîntocmirea corectă a proiectelor, în condiţiile în care Ghidul de finanţare nu detaliază documentaţia pe tipuri de proiecte”, se spune în Raportul Curţii de Conturi.
DRP nu a încheiat parteneriate cu organizaţiile/asociaţiile reprezentative ale românilor de pretutindeni, relaţiile parteneriale fiind reprezentate de contractele de finanţare încheiate pentru fiecare proiect derulat, între DRP şi organizaţiile solicitante.
„Relaţia cu aceste asociaţii/organizaţii se desfăşoară prin intermediul reprezentanţelor diplomatice din ţările respective, care comunică prin infograme sau pe internet modificările care au loc în cadrul structurii acestora, cât şi acţiunile care au loc, de regulă, participând în calitate de invitaţi.”
Auditorii de la Curtea de Conturi au descoperit şi nereguli la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică de bunuri, servicii şi lucrări . Cu excepţia unei achiziţii efectuată prin procedura de cerere de ofertă, în 2010, cât şi a cinci achiziţii, prin cerere de ofertă, în anul 2011, toate celelalte achiziţii publice au fost achiziţii directe. Există numeroase situaţii în care, fără a exista o solicitare expresă din partea DRP, achiziţia a avut la bază oferte transmise de către edituri, societăţi comerciale, agenţii de ştiri. Curtea dă ca exemplu achiziţia a 2000 exemplare din cartea „Istoria Românilor de Ioan Aurel Pop” sau achiziţia a 4000 exemplare din revista „Lumea credinţei”, precizând că „nu a existat o solicitare din partea asociaţiilor/organizaţilor românilor din străinătate, situaţie în care un număr mare de exemplare există pe stoc şi în acest moment”.
Premii în bani
Referitor la proiectele derulate, Curtea a descoperit mai multe nereguli.
Prima neregulă: Acordarea de premii, în sumă de 448.200 lei, unor membrii ai comunităţilor româneşti, în condiţiile în care, potrivit dispoziţiilor legale în materie, pentru contribuţia acestora la promovarea valorilor naţionale, se acordă „distincţii” şi nicidecum sume de bani.
În perioada 2010-2011, printr-un număr de 51 proiecte întocmite la nivelul DRP (25 în anul 2010 şi 26 în anul 2011), în valoare totală de 448.200 lei, unui număr de 58 persoane, membri ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, li s-au acordat nelegal un număr de 69 premii în bani.
Sumele acordate individual sunt cuprinse între 1.000 lei şi 21.000 lei (unele persoane fiind recompensate în ambii ani), fără a exista criterii de acordare şi bareme aprobate de ordonatorul de credite.
În privinţa calităţii deţinute de către membrii comunităţilor româneşti premiaţi, aceştia sunt, după caz, persoane cu sau fără funcţii de conducere în cadrul organizaţiilor non-guvernamentale, cadre didactice, preoţi, de regulă cetăţeni implicaţi în promovarea valorilor culturale, spirituale şi ştiinţifice româneşti.
În condiţiile în care niciun act normativ în domeniu nu prevede acordarea de premii în bani, aceste persoane puteau primi din partea autorităţilor române, în semn de recunoştinţă, funcţie de aprecierea meritelor personale, medalii, titluri onorifice, ordine.
Salarii la preoţi
Susţinerea financiară, din fondurile publice alocate Departamentului, a Mitropoliei Basarabiei, pentru plata onorariilor în sumă de 338.400 lei, unui număr de 94 preoţi slujitori din cadrul acesteia, activitate ce nu se încadrează în dispoziţiile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
În anul 2010, Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române a fost susţinută financiar prin finanţarea proiectului „Sprijinirea deservenţilor Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române„, având ca obiect plata de onorarii unui număr de 94 preoţi slujitori, în valoare totală de 338.400 lei.
Acordarea finanţării, solicitată prin cererea de finanţare nr. (…) depusă la entitatea auditată de Biserica Creştină Ortodoxă Autonomă Locală Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române, a avut drept motivaţie: „despovărarea financiară a parohiilor, astfel încât şi preoţii slujitori să scadă nivelul taxelor pentru rânduielile oficiate”. De precizat că nici anterior finanţării şi nici la finalul proiectului, nu s-a demonstrat realizarea acestui scop.
DRP s-a obligat să plătească timp de 7 luni, unui număr de 94 deservenţi – preoţii slujitori ai Mitropoliei Basarabiei, onorarii de 600 lei lunar.
Alte nereguli
– Acordarea unor burse de cercetare-documentare, în sumă totală de 97.654 lei., fără a fi organizate concursuri în acest sens şi fără ca obiectul studiului să fie localizat pe teritoriul României. În perioada 2010-2011, fără a fi organizat un concurs / preselecţie în acest sens, au fost acordate două burse de cercetare, în valoare totală de 97.654 lei, unei persoane care, conform actului de identitate are cetăţenia română, s-a născut şi locuieşte în România şi, implicit, nu face parte din categoria românilor de pretutindeni, care pot primi sprijin financiar din partea statului român.
– Aprobarea şi finanţarea unui proiect depus de o organizaţie nonguvernamentală care nu face parte din categoria beneficiarilor finanţărilor nerambursabile acordate în baza Legii 321/2006, cu consecinţa efectuării unor plăţi nelegale în sumă de 15.000 lei, din creditele bugetare ale anului 2010.
– Utilizarea unei finanţări nerambursabile în sumă de 792.000 lei, pentru o activitate ce nu are legătură cu scopul înfiinţării organizaţiei non-guvernamentale din străinătate, concomitent cu predarea cu titlu gratuit, a bunurile achiziţionate urmare derulării proiectului de sprijinire a românilor de pretutindeni, unui agent economic, în vederea efectuării de acte de comerţ generatoare de profit. In luna februarie 2011, Asociaţia Obştească “Centrul de Cultură şi Carte Românească” Chişinău a depus o cerere pentru finanţarea proiectului “Reţea de distribuţie presă românească”, solicitând în acest sens suma de 180.000 euro. Obiectivele demersului întreprins de organizaţia non-guvernamentală din Republica Moldova constau în achiziţionarea şi amplasarea în locuri centrale şi ultracentrale din Chişinău, a unui număr de 18 gherete moderne, destinate distribuirii, preponderent, a presei româneşti. Sprijinul financiar a fost aprobat în luna martie.
– Plata nelegală a sumei de 1.645.406 lei, reprezentând cumulul ajutoarelor financiare acordate pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unei instituţii de mass-media audio (post de radio la Chişinău) care, datorită acoperirii teritoriale pe care o are, nu se încadrează în prevederile Legii nr. 321/2006
– Aprobarea şi decontarea integrală a proiectului ”Realizarea a două busturi ale mareşalului Alexandru Averescu”, în valoare de 72.500 lei, fără a exista dovada că bunurile au fost recepţionate până la finele anului, concomitent cu aprobarea finanţării, din fondurile destinate românilor de pretutindeni, a unui bust, în valoare de 36.250 lei, ce urmează a fi amplasat în Bucureşti
– Efectuarea de cheltuieli, în valoare de 122.495,59 lei, în cadrul proiectului derulat în anul 2010 “Programul ARC – Tabere pentru tinerii etnici români din Republica Moldova”, decontate pe baza unor documente care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi considerate documente justificative
– Efectuarea de cheltuieli, în valoare de 119.636 lei, în cadrul proiectului derulat în anul 2011 “Manuale de religie pentru copiii români din comunităţile bisericeşti din diaspora”, fără a exista documente justificative privind prestarea efectivă a serviciilor de transport internaţional
– Efectuarea de cheltuieli, în valoare de 139.688,2 lei, în cadrul proiectului “Cărţi de formare şi educaţie religioasă pentru copiii români din comunităţile bisericeşti din diasporă”, derulat în anul 2011, pe baza unor documente care conţin date nereale şi nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi considerate documente justificative
– Plata nelegală a sumei de 40.565 lei, lucru datorat inexistenţei la dosarul de finanţate a dovezii că beneficiarii onorariilor ar fi primit banii ce i se cuveneau, în urma susţinerii concertului de la Chişinău, cu ocazia sărbătoririi zilelor oraşului în anul 2010.
– Efectuarea unor cheltuieli în sumă de 3.866,53 lei, în cadrul acţiunii ”Organizarea unor cursuri de managementul proiectelor adresate reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Republica Moldova” ce nu sunt aferente activităţii de sprijinire a românilor de pretutindeni.
– Efectuarea de cheltuieli, în valoare de 3.300 lei, în cadrul acţiunii derulate în anul 2010 “Curs de formare în domeniul gestionării proiectelor”, fără a exista documente justificative privind derularea efectivă a cursului.
– Decontarea de cheltuieli ocazionate de organizarea unor mese oficiale sau cheltuieli cu masa zilnică, pentru participanţii la acţiunile DRP sau ale organizaţiilor românilor de pretutindeni, la nivelul prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 funcţiei de secretar de stat. In perioada 2010 – 2011, în condiţiile în care în procedura de atribuire, derulare şi finanţare a proiectelor finanţate de DRP, respectiv în Ghidul de finanţare a proiectelor, nu se precizează baza legală a efectuării şi decontării unor cheltuieli de această natură, neexistând precizări exprese, respectiv limite maxime privind cheltuieli de acest tip, s-au acceptat la decontare cheltuieli privind organizarea unor mese oficiale sau cheltuieli zilnice de masă, pentru acţiuni la care a participat un număr mare de persoane.
Andi Rădiu, Sorin Cehan