Menu
in

„Nu trebuie să ne simțim vinovați că suntem români”, cresc atacurile împotriva comunității din Marea Britanie

Mai sunt 100 de zile până când românii vor putea să muncească fără restricții în Marea Britanie. Atacurile xenofobe s-au întețit, în ultima ieșire publică liderul UKIP, Nigel Farage, caracterizându-ne drept „bande criminale”. Ambasadorul României, Ion Jinga, a avut, săptămâna aceasta două luări de poziție pe acest subiect, una în ziarul The Telegraph și o a alta la radio LBC, în cadrul emisiunii Breakfast Show a lui Nick Ferarri.

Jinga susține, în articolul publicat joi, 26 septembrie, în The Telegraph, că românii din UK nu trebuie să se simtă „vinovați” de naționalitatea lor. El s-a arătat îngrijorat de ultimele atacuri din presă și de la tribuna UKIP și a dat exemplul unui medic român care, din acest an, a început să se confrunte cu discriminări din partea pacienților și a colegilor.

Medicul român, o femeie, care a plecat din țară în anul 2005 și care acum este chirurg în Londra, statut obținut în urma unui examen riguros, are o familie și duce o viață normală în capital regatului. „De la un profesionist, dintr-o astfel de pătură socială, nu te-ai aștepta să se plângă de discriminare și rasism”, spune ambasadorul român.

Demos UK: Excludeți românii și bulgarii de pe piața muncii

Totuși, în scrisoarea trimisă la ambasadă, femeia spune că „e din ce în ce mai dificil să fii cetățean român în Marea Britanie. Cu asta ne confruntăm din ianuarie 2013, din cauza unei părți a presei și a unor politicieni. Românii și bulgarii sunt subiecte de presă zilnic, iar acest lucru nu rămâne fără consecințe”.

„Nu m-am simțit discriminată în această țară până în 2013. Acum, frecvent sunt întrebată din ce țară sunt și sunt nevoită să fac față criticilor după ce le răspund.

Cum îi apără Antonescu pe românii din Marea Britanie: „Nu sunt infractori”

Unii dintre ei nu spun nimic, majoritatea se arată surprinși, unii îmi spun că nu arăt ca un român, iar alții comentează negativ împotriva noastră. M-am confruntat cu astfel de atitudini și din partea pacienților și, din păcate, și din partea colegilor de muncă. Majoritatea românilor de aici muncesc din greu, sunt cinstiți, plătesc taxe și contribuie la creșterea economiei acestei țări”, se arată în scrisoarea medicului român.

În aceste condiții, spune diplomatul, s-ar putea ajunge și la acte de violență împotriva românilor. Ambasadorul crede că britanicii se tem că românii vor veni numai pentru ajutorul social, fără să contribuie la economie, însă prezența noastră aici este numai rezultatul cererii de pe piața de muncă.

Primarul Londrei: Imigranții muncesc mai bine decât britanicii

„Ei (românii – n. red) nu îngreunează sistemele sociale și de sănătate pentru că majoritatea au vârste între 18 și 35 de ani, puțini sunt cei care cer asistență socială. 62% nu sunt dependenți față de stat din punct de vedere financiar, iar 32% au un singur copil. Din numărul total de 40.171 de copii care trăiesc în alt stat UE și primesc alocații de la acel stat, numai 324 sunt români”, a spus Jinga. „Compatrioții mei nu au niciun motiv să se simtă vinovați că sunt români în UK. Rațiunea trebuie pusă înaintea abordărilor emoționale”, a concluzionat acesta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version