Sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 21 a avut loc o videoconferinţă a jurnaliştilor români din străinătate pe tema votului prin corespondenţă. Dezbaterea a fost organizată de publicaţia Impact din Montreal împreună cu Radio Metafora din Seattle, în parteneriat cu DC News şi susţinută de postul Realitatea TV.
Au participat jurnalişti din Canada, SUA, Noua Zeelandă, Germania, Spania, Canada, Italia, Republica Moldova, Germania şi Kazahstan, moderator fiind analistul Bogdan Chireac. Este pentru prima dată când jurnaliştii din diaspora se întâlnesc la o dezbatere în acest mod. Din partea Gazetei Româneşti a participat jurnalistul Andi Rădiu.
Discuţiile au scos la iveală teama românilor din diaspora că politicienii au devenit interesaţi de voturile diasporei pentru că sunt mult mai uşor de fraudat.
Jurnaliştii din străinătate au analizat proiectul votului prin corespondenţă şi au convenit că cea mai mare problemă este ridicată de lipsa unei baze de date în care să fie înregistraţi toţi românii din diaspora.
S-a dezbătut şi problema „moralităţii” votului românilor din străinătate, care s-a ridicat după ultimele alegeri prezidenţiale, în care diaspora a înclinat balanţa în favoarea lui Traian Băsescu. Jurnaliştii consideră că există o mare parte a românilor care nu s-au desprins de realităţile româneşti, pentru că ţin legătura cu familia, urmăresc programele româneşti şi sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă.
„Toată lumea are drept de vot, chiar şi cei care se vând pe un kilogram de zahăr sau de ulei. Votul este universal. Problema este ca cei care votează, dacă sunt un milion, păi un milion să fie, nu 50.000 şi restul să fie doar din liste”, a încercat să rezume discuţia Bogdan Chirieac de la DCNews. În cadrul dezbaterii s-a ridicat şi problema măsurilor de siguranţă împotriva fraudării voturilor, care nu sunt specificate clar în proiectul de lege.
„În legătură cu proiectul de lege pe care îl am în faţa mea. La articolul 15, alineatul 4 scrie că imprimarea se face pe hârtie care conţine elemente de siguranţă. As vrea si eu sa stiu ce conţine această hârtie. Este foarte neclar. Nu ni se dau niciun fel de date. Acesta este un element foarte important”, a spus Oana Perju de la Radio Metafora, Otawa, Canada.
„Va exista un adeziv special, un autocolant special care se lipşte pe hârtia pe care ne exprimăm votul. Din comisie vor putea face parte reprezentanţi ai partidelor politice. Acesea sunt elementele de siguranţă care, spun ei, nu pot fi falsificate. Tinând cont că din comisie vor face parte reprezentanţi ai partidelor şi fiecare plic care ajunge la ambasadă sau consulat va fi verificat de cei care sunt în comisia respectivă. Autocolantul îl primeşti la 4 zile după ce ai făcut cererea, împreună cu buletinul de vot. Acestea sunt singurele măsuri de siguranţă”, a completat Andi Rădiu (foto), reprezentantul Gazetei Româneşti.
S-a propus de asemenea constituirea unei noi asociaţii a jurnaliştilor români din străinătate. Au fost amintite asociaţii ale jurnaliştilor români din diaspora, care sunt prea puţin cunoscute şi care ar trebui să reprezinte o voce pentru românii din afara graniţelor.
„Este vorba de „Asociaţia Jurnaliştilor Români din America şi Canada”, care s-a înfiinţat la Chicago, anul trecut. De asemenea în Europa, Marian Voicu de la TVR a înfiinţat o asociaţie a jurnaliştilor români din Europa. De doi ani se organizează congresul jurnaliştilor români de pretutindeni. Aceste trei instrumentre ar trebuie să fie nişte voci pentru românii din afara graniţelor” a spus Daniela Soroş de la agenţia Romanian Global News.
G.R.