Poliția Metropolitană are, de vineri, 24 octombrie, o nouă „armă” împotriva infractorilor din străinătate: polițiști din România și Polonia. Potrivit Biroului de Presă al Poliției Metropolitane, este vorba despre un program al Uniunii Europene, finanțat cu 1,5 milioane de euro și cu sprijinul direct al viceprimarului Londrei, responsabil cu Poliția şi lupta împotriva criminalității.
Polițiștii din România vor veni să lucreze la Londra prin rotație, o dată la trei luni, iar polonezii o dată la șase luni, se arată într-un comunicat al Poliției Metropolitane.
Nexus va fi folosit împotriva criminalității organizate și va fi util pentru îmbunătățirea în timp real a fluxului de informații din țările de origine cu privire la persoanele arestate pentru infracțiuni în capitala britanică.
De asemenea, ofițerii români vor sprijini membrii comunității noastre care au devenit victime ale infracțiunilor.
După o scurtă perioadă de familiarizare, se mai arată în comunicatul Poliției Metropolitane, ofițerii au început deja să implementeze operațiuni împotriva grupurilor de crimă organizată, traficului de persoane, rețelelor de prostituție și infractorilor violenți.
De asemenea, ei au început să lucreze pentru depistarea infractorilor români care se ascund de Poliția Metropolitană sau au fugit din Londra, deși fuseseră eliberați pe cauțiune.
Comisarul asistent Mark Rowley a declarat, cu privire la programul Nexus: „Aceste țări au făcut un pas îndrăzneț și pozitiv de a lucra cu Poliția Metropolitană, pentru a ne ajuta să bordăm infractorii străini care se află în Marea Britanie.
Rolul lor primar va fi de a combina rapid schimbul de informații și de a asista la operațiunile împotriva activităților criminale.”
„Este vorba despre încercarea de a obține cât mai multe informații despre infractorii care au călătorit peste graniță și peste jurisdicțiile de aplicare a legii, așa cum îi avem noi pe infractorii britanici. Asta înseamnă schimbul și colectarea de informații din cât mai multe organizații, agenții internaționale și forțe de poliție străine.
Va rezulta că vom ști mai multe despre activitatea infracțională, din trecut și prezent și vom fi mai bine pregătiți pentru abordarea eficientă a infractorilor și gestionarea riscului pe care aceștia îl reprezintă.”
Toți ofițerii români vorbesc foarte bine limba engleză, însă nu vor putea lucra decât în prezența colegilor de la Poliția Metropolitană, din cauză că nu au puterea legală de arest în Marea Britanie.
Proiectul se bazează pe succesul inițiativei similare, ce a avut loc anul trecut, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, când 10 de ofițeri de poliție români au lucrat alături de colegii lor britanici. Din acest tip de cooperare câștigă toate părțile implicate și cred cu tărie că proiectul va oferi o mai bună înțelegere asupra modului în care ar trebui să acționeze poliția în comunitățile românești, într-un mediu european multicultural”.
Ambasadorul polonez Witold Sobków a declarat că o astfel de cooperare ar putea avea un impact semnificativ asupra zonelor sensibile a comunităților românești și poloneze din Londra, mai ales în contextul reducerii criminalității.