Victor Alexeev a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Totodată, şefa Guvernului l-a eliberat Veaceslav Şaramet din funcţia de secretar de stat la MRP.
Decizia premierului Dăncilă a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Iată cum se prezintă pe blogul personal noul secretar de stat de la ministerul românilor de pretutindeni:
Victor Alexeev s-a născut la 07 aprilie 1966, într-o familie românească din comuna Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă (fostul judeţ Cetatea Albă), din părinţii Alexandru Alexeev (agronom şi profesor de educaţie tehnologică) şi Ana Alexeev, născută Ciobanu (profesor emerit de chimie şi biologie).
Bunicul său matern, Sava Ciobanu, a fost deportat în Siberia, la 6 iulie 1949, revenind din GULAG abia după moartea criminalului Stalin.
Bunicul său patern, Grigore Alexeev, notar român la Volintiri, Cetatea Albă, a decedat în 1946 în urma arestării, anchetării, torturării și schingiuirii de către NKVD-iștii sovietici, la Olănești.
Majoritatea rudelor sale – veri, unchi, mătușe, inclusiv preotul Dumitru Mihăilă – s-au refugiat, în 1944, în interiorul României.
A absolvit Institutul Agricol din Chişinău şi Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova (în prezent, de pe lângă Președinția Republicii Moldova).
Între 02 martie şi 03 august 1992 a participat cu arma în mână, sub Tricolor, la războiul din Transnistria pentru apărarea pământului strămoșesc de agresiunea militară rusă.
Între 1989 şi 2007 a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Moldova și a exercitat fincţiile de:
şef al Biroului poliţiei criminalistice al Comisariatului de Poliţie Ştefan Vodă, judeţul Tighina;
comisar adjunct pentru activitate operativă al Comisariatului raional de Poliţie Ştefan Vodă;
comisar adjunct pentru activitate operativă al Comisariatului municipal de Poliţie Tighina.
A fost gratificat cu distincţiile “Vulturul de Aur” (2000), “Pentru serviciul impecabil” (2000), “Colaborator eminent” (2001) şi este cavaler al “Crucii pentru Merit” (2007).
Aşa-numitul “minister al securităţii statului” (MGB) din teritoriile ocupate militar de Federaţia Rusă (Transnistria) i-a intentat, la 17 iunie 2007, un dosar penal (nr. 207138060) pentru “tentativă de răsturnare a puterii de stat în Republica Moldovenească Nistreană”, cerând o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani, ceea ce a servit drept pretext pentru eliminarea sa din Comisia de Pacificare (Comisia Unificată de Control), în care a reprezentat Republica Moldova între 2004 şi 2007. Ulterior, instanțele judecătorești ilegale ale regimului secesionist din zona de ocupație rusă l-au condamnat în lipsă la 25 de ani de detenție.
Este om de afaceri şi deţine funcţia de Director comercial şi pentru dezvoltare al unei companii mixte moldo-irlandeze.
Este căsătorit şi are doi copii majori: un fiu, Dumitru, şi o fiică, Daniela.
Este creştin ortodox şi aparţine jurisdicţional Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) din momentul reactivării acesteia (1992).
La 13 decembrie 2008, ca semn al prețuirii și binecuvântării, pentru râvna și dărnicia arătate față de Biserică, a fost gratificat cu Distincția de Vrednicie a Mitropoliei Basarabiei de către Înaltpreasfințitul Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. La 1 decembrie 2012, i-a fost acordată distincția Crucea Mitropoliei Basarabiei, pentru contribuția la consolidarea Episcopiei Basarabiei de Sud a Mitropoliei Basarabiei.
Este preşedinte al Organizaţiei PSD România în Republica Moldova.
foto: blogul lui Victor Alexeev