Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a sesizat Comisia Europeană cu privire la declaraţiile premierului David Cameron şi ale ministrului britanic de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre ale Uniunii Europene, scrie Agerpres.
"Sunt o confirmare a temerilor noastre în legătura cu menţinerea restricţiilor pentru cetăţenii români şi după expirarea termenului-limită pentru blocarea accesului liber pe piaţa muncii", a declarat Corina Creţu, amintind că, la sfârşitul anului viitor, românii şi bulgarii ar trebui să beneficieze, conform tratatelor de aderare la UE, de liberă circulaţie pe piaţa muncii în toate statele membre.
"E un atac direct împotriva uneia din libertăţile fundamentale pe care se întemeiază edificiul comunitar, încă de la Tratatul fondator din 1957. Libertatea de mişcare pentru cetăţenii români în cadrul Uniunii a fost îngrădită, din 2007 încoace, în majoritatea statelor vestice, prin intermediul barierelor impuse accesului pe piaţa muncii. Amânările repetate tind acum să se permanentizeze, prin excluderea posibilităţii ca românii şi bulgarii să acceadă în rândul europenilor cu drepturi depline", a atras atenţia Corina Creţu, în interpelarea adresată Comisiei Europene, conform unui comunicat de presă dat publicităţii luni de cabinetul său parlamentar.
Premierul britanic David Cameron a anunţat duminică o revizuire în ceea ce priveşte libertatea imigranţilor din state UE de a trăi şi munci în Marea Britanie. Cameron a declarat duminică la Andrew Marr Show, la BBC, că şi-a dat seama cât de mulţi tineri britanici sunt şomeri după ce a vizitat două fabrici în urmă cu două săptămâni şi a constatat că angajaţii din alte state UE erau prezenţi în proporţie de 60%, respectiv 50%. Tot duminică, ministrul britanic de interne, Theresa May, a susţinut într-un interviu acordat pentru The Sunday Times, ca Londra ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE.
Europarlamentarul român a subliniat, potrivit comunicatului de presă citat, că este incorectă şi lipsită de orice argumente invocarea riscului amplificării imigraţiei economice. "Periodic, Marea Britanie se confruntă cu un val de alarmism privind aşa-zisul pericol est-european. Experienţa post-aderare în cazul României şi Bulgariei şi concluziile Comisiei Europene în acest sens contrazic asemenea false temeri", a precizat vicepreşedintele socialist, criticând tendinţa populist-antieuropeană a declaraţiilor oficialului britanic.
"Orice discuţie despre reintroducerea vizelor pentru cetăţenii unor state membre înseamnă întoarcerea spatelui nu doar principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, ci şi realităţii din Marea Britanie şi alte state occidentale, în care exponenţii curentului eurosceptic acuză pe nedrept cele mai noi membre ale Uniunii, pentru a ascunde eşecul evident al integrării imigranţilor din afara UE", a declarat Corina Creţu.
Vicepreşedintele Grupului Europarlementar Socialist a cerut Comisiei Europene, ca responsabilă pentru respectarea tratatelor europene, să oblige autorităţile britanice să se conformeze prevederilor acestora. Corina Creţu a precizat că va solicita Grupului Socialist să adopte o poziţie oficială faţă de intenţia perpetuării unor măsuri abuzive şi discriminatorii împotriva cetăţenilor români şi bulgari. "Cred că e momentul să avem o dezbatere deschisă şi tranşantă, inclusiv în plenul Parlamentului Britanic, cu privire la ameninţările premierului David Cameron de a renegocia relaţia Marii Britanii cu UE, opunând proiectului federal ideea de mai puţină Europă", a subliniat europarlamentarul Corina Creţu.