in

PNL vrea să îmbunătăţească imaginea României. Din nou.

Delegaţia permanentă a PNL a adoptat, luni, 27 mai, rezoluţia „Românii de pretutindeni – resursă vitală a modernizării României”, cu privire la implicarea românilor din străinătate în susţinerea dezvoltării ţării şi a promovării imaginii României. Liberalii au mai încercat şi în 2008 o promovare pe bani grei a imaginii României în Spania şi Italia. Nu a funcţionat.

Luni, 27 mai, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat rezoluţia, într-o conferinţă de presă, arătând că majoritatea comunităţilor româneşti sunt constituite în state mai dezvoltate decât România şi că acestea se pot transforma în vectori ai modernizării ţării.

Trebuie creată o punte de legătură între comunităţile româneşti din afară şi România, susţine rezoluţia. Pentru implicarea diasporei în susţinerea dezvoltării ţării şi a promovării imaginii sale „este nevoie de agregarea unui „Parteneriat pentru dezvoltare” care va îmbrăca forma unui proiect naţional cu implicarea Guvernului, Parlamentului, celorlalte instituţii ale statului, administraţiei locale, societăţii civile din România, a asociaţiilor românilor de pretutindeni şi a mass-media”, se arată în rezoluţia liberalilor.

În document se mai vorbeşte şi de un program destinat încurajării investiţiilor, reîntoarcerii acasă şi creării de noi locuri de muncă pentru românii de pretutindeni.

Liberalii au în vedere promovarea unei noi imagini a României, arătând că este imperios necesară elaborarea unei strategii unitare de promovare a imaginii ţării noastre.

Congresul PNL a decis: românii de peste hotare sunt parte integrantă a poporului român

Rezoluţia aprobată de conducerea PNL are intenţii bune, dar este formulată pe alocuri în termeni greoi, cu raţionamente vagi sau confuze sau care nu demonstrează nimic, unele de-a dreptul hilare, cum ar fi cel de la începutul rezoluţiei: „În conformitate cu Rezoluţia Congresului PNL din februarie 2013, românii de peste hotare sunt parte integrantă a poporului şi spiritualităţii române!”

Congresul PNL a stabilit că facem parte din poporul român. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi stabilit asta Congresul PNL? Eram consideraţi în continuare exteriori poporului?

Urmează altă frază de acelaşi calibru: „În acelasi timp, ei (românii din străinătate – n.r.) reprezintă o resursă vitală şi durabilă a poporului român!”

Citeşte aici REZOLUȚIA PNL ROMÂNII DE PRETUTINDENI – RESURSĂ VITALĂ A MODERNIZĂRII ROMÂNIEI

Iată şi câteva fragmente din rezoluţia PNL referitoare la operaţiunea spălării imaginii:

„În prezent, imaginea României este grevata de percepţii negative şi de clişee, care împiedică conturarea unei imagini corecte ca premisă pentru o imagine pozitivă.”

Tradus: Imaginea negativă împiedică imaginea corectă, premiză pentru o imagine pozitivă.

Drepturile dobandite urmare obtinerii statutului de membru UE (libera circulatie si liberalizarea pietei muncii) au determinat modificari in plan socio-politic cu consecinte directe asupra imaginii.

Avantajele aduse de mobilitatea fortei de munca sunt subminate de dificultatile proceselor de integrare in tarile de adoptie, generand o serie de perceptii negative in randul societatilor statelor de resedinta. Aceasta situatie este intalnita adesea in cazul comunitatilor relativ compacte de cetateni romani stabiliti in mari aglomerari urbane europene.”

Aici se spune, în traducere liberă: Drepturile căpătate în 2007 (nu comportamentul anumitor români, ale unor criminali ca Mailat sau, mai nou, cei doi ucigaşi din Spania, sau hoardele de proxeneţi, la care s-ar putea adăuga populismul unor politicieni şi exagerările presei) au dus la modificarea imaginii. Din cauza dificultăţilor de integrare ar exista o percepţie negativă.

Soluţia? Simplă: Trebuie să le comunicăm adevărata faţă a României:

„Profilul Romaniei trebuie conturat, iar campaniile de promovare trebuie sa aiba un fundament conceptual solid care sa descrie atributele de imagine ale tarii si atributele care definesc calitatile poporului roman.„, se spune in rezoluţia PNL.

În fine, panaceul pare să fie un brand naţional, de promovat prin toate mijloacele. Iată cum ar trebui să fie:

„Procesul de proiectie a unei noi imagini se va fundamenta pe un brand national care are menirea de a orienta audienta cu privire la asteptari.

Brandul national trebuie sa fie un concept identitar unitar care defineste perceptiile, contureaza o identitate nationala, indicand avantajele competitive ale Romaniei, ale natiunii romane, subliniind valoarea adaugata pe care o aduce Romania la dezvoltarea proiectului european si/sau la alte proiecte la care este parte.”, se mai spune in rezoluţia PNL.


 

PNL a mai încercat să modifice imaginea României, în Spania şi Italia, pe vremea premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Atunci au fost aruncaţi pe fereastră circa 8 milioane de euro, din care circa jumătate au fost cheltuiţi în Italia.

Realizata de agenţia italiană Playteam cu un buget de 4,23 milioane euro, campania a dorit să prezinte italienilor cazuri reale de români integraţi în societate.

Campania din 2008 „Romania. Piacere di conoscerti” în Italia nu a avut prea mari efecte, iar site-ul campaniei ar fi putut fi măcar menţinut, după atâţia bani cheltuiţi. În prezent, site-ul www.romaniapiacerediconoscerti.it, un site de atâtea milioane de euro, este inactiv.

Sorin Cehan

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bucătar român celebru la Ferrara. Vezi cu ce rețetă a căștigat concursul Gambero Rosso

„Favorabili pentru intrarea imigranților în Armată”