La începutul lunii mai, anul 2020, premierul de la acel moment, Ludovic Orban anunţa că1.279.000 de cetăţeni români s-au întors din țări europene de teama pandemiei.
Deși autoritățile au promis atunci măsuri pentru integrarea rapidă a lor în economie, acestea nu au venit niciodată. Milionul de români reveniți nu apare în statisticile privind munca, sindicaliștii spun că majoritatea lor au plecat înapoi la lucru în Vest, în vreme ce patronatele se plâng că există în continuare o criză de personal în mai multe domenii, relatează Libertatea.
Bogdan Hossu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa, estimează că 800.000 de muncitori au plecat înapoi. „Ei veniseră pentru că din cauza pandemiei se închiseseră locurile lor de muncă și nu voiau să rămână deconectați de țară, izolați. Practic, din milionul venit s-au returnat în proporție de 80%. Deci 800.000 au plecat înapoi”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Hossu.
Dumitru Costin (BNS): „Ce le-a oferit România?” Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), spune că românii veniți în țară odată cu pandemia s-au dus înapoi în Vest, pentru că România nu le-a oferit niciun ajutor sau vreo facilitate în pandemie. „În marea lor majoritate s-au întors în Occident. Ei nu se văd în indicatori, nu a crescut numărul de contracte de muncă. Nu s-au dus să se înregistreze la AJOFM-uri și nu știm în mod real care e statusul lor. Nici nu sunt beneficiari ai vreunor măsuri, precum indemnizație de șomaj, pentru că nu au cotizat la bugetul de șomaj al României. Ei au fost împinși în piața muncii din România din cauza restricțiilor și a contractelor fragile pe care le aveau în Occident. Dar ce să facă în România? Ce le-a oferit România?”, se întreabă el retoric.
Dumitru Costin acuză autoritățile că nu s-au preocupat de românii din diaspora. „România a ratat total acest aspect al întoarcerii celor din diaspora. Noi am propus ca aceștia să primească o sumă de bani, cu condiția să se înregistreze la AJOFM. Nu s-a dorit, așa că au plecat din nou”, punctează Dumitru Costin.
Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), spune că există în continuare o criză de forță de muncă în construcții.