Numele lui a început să devină cunoscut în timpul încăierărilor politice din România pe teme Justiției. Foarte des, în aceste polemici intervenea o figură destul de exotică: un pastor din SUA, președinte al „Romanian Community Coalition”, un fantomatic ONG a cărui activitate cunoscută se rezumă la declarațiile liderului. Este vorba de Chris Terheș, fost preot greco-catolic, candidat PSD la europarlamentare
Fost preot, pentru că, după ce PSD a anunțat că l-a pus pe listă pe locul 4, deci eligibil, biserica Greco-Catolică ”l-a eliberat de exerciţiul funcţiilor sacerdotale” pe Chris Terheş.
Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea a anunţat, într-un comunicat de presă că a decis ca ”părintele Cristian Terheş să fie eliberat de exerciţiul funcţiilor sacerdotale”, delimitându-se de „de orice afirmaţie cu caracter politic atât ale părintelui Cristian, cât şi a oricui altcuiva”.
„În urma liberei alegeri a părintelui Cristian Terheş de a se implica în politică, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea face următoarele precizări: conform Dreptului Canonic al Bisericilor Orientale, clericii „nu vor lua parte activă în partidele politice”, drept urmare, Episcopia a decis ca părintele Cristian Terheş să fie eliberat de exerciţiul funcţiilor sacerdotale; Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea se delimitează de orice afirmaţie cu caracter politic atât ale părintelui Cristian, cât şi a oricui altcuiva; opţiunea politică a părintelui nu reprezintă poziţia oficială a Episcopiei noastre, ea fiind rezultatul manifestării libertăţii personale a părintelui”, se arată într-un comunicat al Bisericii Greco-Catolice.
Asta după ce ani de zile Chris Terheș a fost mereu în prim plan cu declarații politice. Preotul Chris Terhes s-a remarcat ca un fervent militant anti PSD și pro-justiție până la alegerile din 2014, după care pozițiile sale s-au întors la 180 de grade.
Așa cum reamintește Revista 22, anul 2014 îl găsește pe Chris Terhes implicat în campania pentru prezidențiale, mobilizând alegătorii la vot împotriva fostului premier Victor Ponta, candidatul PSD-ului al cărui secretar general era la vremea respectivă Liviu Dragnea.
„Aceste alegeri trasează direcția viitoare a României: spre est sau spre vest. Spre Rusia si China, sau spre Europa și Statele Unite. Spre totalitarism sau spre libertate și progres. Rezultatul acestor alegeri este crucial pentru destinul a milioane de romani, de aceea, este imperativ ca aceștia să iasă într-un număr cât mai mare la vot și să decidă asupra propriului viitor. (…)
(…) Referitor la corupți, vreau să spun ca sunt de-a dreptul scandalizat de modul cum guvernanții mituiesc Biserica, iar preoții tac în fața corupției. Corupția este o forma de asuprire a maselor, de exploatare, de sclavagism. Un preot care își ia în serios vocația și chemarea nu poate sta tăcut când o clasă politică coruptă îi exploatează propria turmă. Cred că România ar arata altfel dacă preoții ar predica împotriva corupției și ar condamna-o pe față, în loc să îi cânte unui politician trimis în judecată ‘vrednic este’”.
În iunie 2014, preotul Chris Terhes propunea partidelor parlamentare, în numele „Coaliției românilor pentru combaterea corupției”, să se angajeze public, în fata electoratului din țară și din diaspora, că vor lua anumite măsuri de susținere a luptei împotriva corupției.
„Solicitarea adresată liderilor partidelor parlamentare de a semna un astfel de angajament pentru combaterea corupției este o practică des întâlnită în democrațiile occidentale, unde alegătorii le cer aleșilor să se angajeze public să facă anumite lucruri pentru popor”, a explicat pr. Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition, citat de ziare.com.
În timpul referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu, Terheș a făcut lobby în congresul american în favoarea fostului președinte și împotriva PSD.
După 2016, poziția lui Terheș și a fantomaticei „coaliții a românilor din America” s-a schimbat. Rezultatul: plasarea lui Chris Terheș, pe un loc eligibil, pe listele PSD.
Potrivit painii sale de Facebook, Chris Terhes trăiește în Irvine, California și este preot la misiunea Sf. Ioan Botezătorul Orange County, Statele Unite. Este președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției. Scrie că a studiat Teologia la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, jurnalism la Fullerton College și comunicare la Santiago Canyon College.
Coaliția românilor din SUA, care a sesizat Inspecția Judiciară împotriva judecătorului Cristina Tercea, președinta ÎCCJ, este un ONG fără niciun membru, care nici nu ar avea dreptul să se implice în chestiuni juridice, scrie G4Media.
Președintele Coaliției românilor din SUA, pastorul Chris Terheș, singurul nume asociat al Coaliției românilor din SUA, alături de cel al secretarei, ONG care de altfel este înregistrată la el acasă a sesizat IJ in contextul in care Colegiul de Conducere al Inaltei Curti a decis sa nu modifice anul acesta componenta Completelor de 5 judecatori. Asta se intampla imediat dupa ce au intrat in vigoare modificarile aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, scrie Ziare.com.
Terhes sustine ca ONG-ul condus de el este „cea mai larga organizatie romaneasca din SUA”, in realitate, aceasta a fost inregistrata ca neavand niciun membru, potrivit portalului californian al ONG-urilor.
Din actele transmise la CSM, singurele persoane asociate in mod legal cu aceasta asociatie sunt Chris Terhes si secretara ONG-ului, Gina Dobbs, care este trecuta cu acelasi domiciliu ca si Terhes. De altfel, sediul Coalitiei romanilor din SUA este inregistrat tot la domiciliul lui Terhes.
Potrivit ultimei modificari facute in asociatie, din 19 august 2018, Terhes ocupa functiile de presedinte si director executiv, iar Gina Dobbs are functiile de secretar si director financiar.
Referitor la numarul de membri, preotul a explicat pentru Ziare.com ca Romanian Community Coalition a fost infiintata ca o corporatie, care este condusa doar de catre board si are clasa de „membri sustinatori”, care insa nu au drept de vot.
„Romanian Community Coalition are in prezent peste 3.000 de membri sustinatori. In curand vom furniza mai multe date publice cu privire la acesti membri, grupati pe state si tari (avem si din afara SUA)”, a precizat Chris Terhes, pentru Ziare.com
Un alt aspect controversat este modul in care Chris Terhes s-a autointitulat presedintele Coalitiei Romanilor pentru Combaterea Coruptiei, descriere care exista si pe contul de Facebook.
Aceasta coalitie nu are un statut legal, neexistand nicio organizatie in Statele Unite inregistrata cu acest nume. Terhes sustine ca nu a semnat niciodata vreun act in numele acestei organizatii, iar „Coalitia Romanilor pentru Combaterea Coruptiei” este un nickname, „pe care ni l-a pus presa din Romania, pentru ca, la inceputul actiunilor noastre, de dupa „martea neagra”, cand inca nici nu eram incorporati, in jurul acestei idei ne-am strans si coalizat”.