Simona Zăhan, de profesie medic anestezist, în vârstă de 37 de ani, a decedat duminică, 16 martie, după ce şi-a administrat o doză de produse mortale intravenos, în spitalul în care lucra, în Châteauroux.
Medicul român s-a sinucis după o gardă epuizantă. Colegii săi sunt devastaţi de moartea ei şi acuză Ministerul Sănătăţii şi direcţiunea Spitalului din Châteauroux din cauza condiţiilor grele de muncă în care îşi desfăşoară activitatea. „Suntem o mică familie aici. Petrecem atâtea ore împreună. Uneori stam aici mai mult decât acasă. Colega noastră care s-a sinucis tocmai terminase o săptămână de 78 de ore„.
Autorităţile au însă o altă versiune cu privire la decesul femeii. „Este un caz nefericit, dar ceea ce s-a întâmplat nu are nimic de a face cu spitalul. Această doamnă, de origine română, tocmai ce primise titularizarea, ceea ce reprezintă o veste bună. Îi era dor de ţară”, a declarat Marisol Touraine, ministrul francez al Sănătăţii, citat de La Nouvelle Republique.
Colegii româncei sunt furioşi pe declaraţiile ministrului: „Nu poate fi lăsată să spună că nu din cauza activităţii sale la spital s-a întâmplat acest lucru şi că era pur şi simplu o femeie din România căreia i se făcuse dor de ţară! Ea se numea Simona şi era ca şi noi, de origine străină, dar ca şi noi, epuizată şi obosită„, scrie La Nouvelle Republique. Ministrul „ştie că ea tocmai terminase o săptămână de 78 de ore de muncă? Ştie că ne lipseau, înainte de această dramă, doi anestezişti? Ştie că suntem cu toţii extenuaţi? Exercităm o profesie dificilă şi exigentă. Simona era o profesionistă excelentă. Se dedica muncii, în detrimentul soţului şi fiului ei de şase ani”, au declarat colegii româncei.
Medicul anestezist şi-a făcut rezidenţiatul la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, iar după ce a lucrat un an la un spital privat din Timişoara, a ales să părăsească România, pentru un trai mai bun. A plecat să muncească ca medic în Franţa, în 2011, împreună cu soţul şi fiul său, acum în vârstă de 6 ani.
„Din păcate stresul şi epuizarea te pot împinge la astfel de gesturi. Statisticile arată că riscul de sinucidere în meseria de medic anestezist este unul destul de ridicat. În această meserie eşti nevoit să lucrezi chiar şi 36 de ore în continuu. A plecat în Franţa pentru că se câştiga mai bine, dar şi acolo programul este unul extrem de încărcat, deoarece peste tot în lume este un deficit de medici”, spune dr. Ovidiu Bedreag, fost coleg al Simona Zăhan. Acesta spune că salariul mizer nu este principalul motiv pentru care tot mai mulţi români aleg să plece la muncă în străinătate.
„Salariul ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte motivele pentru care alegem să muncim în altă ţară. În România posturile sunt blocate. Medicii nu au unde să lucreze, iar cu toate astea ne plângem că avem cea mai slabă rată de medici la mia de locuitori. Lipsa locurilor de muncă este principalul motiv pentru care mulţi dintre colegii mei aleg să muncească în altă ţară”, a precizat dr. Bedreag.
14.000 de doctori au emigrat
Statistic, la fiecare patru ore, un medic român pleacă la muncă în străinătate. Pe cont propriu sau recrutaţi de diferite firme care le promit salarii de zece ori mai mari decât în România, medicii de la noi din ţară acceptă să muncească în spitalele de peste graniţă fără să se gândească poate la condiţiile grele pe care le-a întâmpinat şi Simona Zăhan, şi de care se plâng şi alţi medici români.
Statisticile arată că din 2007 şi până în 2013, peste 14.000 de doctori au părăsit ţara, în urma exodului de medici statul pierzând aproape 160 de milioane de euro. Franţa, Anglia, Germania şi Belgia sunt doar câteva dintre ţările preferate de medicii noştri pentru a profesa.