Menu
in

Nou proiect bombă pentru diaspora: Institutul pentru Învăţământul Românesc în Străinătate

În luna mai 2015 am înaintat Parlamentului României, împreună cu dl. deputat Ovidiu Ioan Dumitru, dar şi alţi colegi parlamentari, propunerea legislativă pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, având în vedere prevederea din art. 32 din Constituția României prin care statul asigură dreptul necondiționat la învățătură al tuturor cetățenilor prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și prin cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin alte forme de instrucție și de perfecționare”, insistând prin modificarea art. 11 din Legea 1/2011 în privinţa înfiinţării de unităţi de învăţământ românesc în afara graniţelor statului român în virtutea unui fenomen emigrational de amploare în ultimii 15 ani, fapt care a condus la o prezenţă în jurul a patru milioane de români în colegiul Europa de Vest ai cărui cetăţeni români îi reprezint în Parlamentul României.

Iată aşadar, o noua problemă apărută şi neglijată până în acest moment de către statul român care ar fi trebuit să cuprindă în arealul său de problematici privind românii din diaspora şi problema educaţiei instituţionale în limba română mult mai extinsă decât prin activitatea Institutului Limbii Române cu atribuţii limitate precizate în Hotărârea de Guvern 34/1999 pe care o propunem spre abrogare odată cu înfiinţarea Institutului pentru Învăţământul Românesc în Străinătate, în subordinea Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice care prin colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe poate stabili organizarea unor astfel de unităţi de învăţământ cu predare în limba română.

Am iniţiat acest proiect legislativ în primul rând pentru situaţia cunoscută în rândul comunităţilor de români, oferind o şansă reîntregirii familiilor stabilite în străinătate, sprijinindu-le accesul la educație peste hotare. Nu am pierdut din vedere posibilitatea cetăţenilor români care au domiciliul sau rezidenţa în străinătate, a acelora care nu si-au terminat studiile liceale de a avea această oportunitate, ca în paralel cu serviciul efectuat, să poată să-şi finalizeze aceste studii, asigurându-şi în acest mod continuitatea educaţională insituţionalizată.

Trebuie să recunoaştem că prin înfiinţarea Institutului pentru Învăţământul Românesc în Străinătate, cu atribuţiile si competenţele specificate în iniţiativa de modificare legislativă, cetăţenii români din diaspora s-ar bucura de atenţia statului român apreciind eforturile nu doar ca mesaj pozitiv ci ca o susţinere reală şi directă a interesului promovării educaţiei şi culturii romaneşti în străinătate.

Astfel, în şedinţa de ieri a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, bucurându-se de o susţinere unanimă, iniţiativa legislativă a fost votată de către colegii deputaţi.

Deputat,
Aurelian Mihai

EXCLUSIV / Parlamentul pregăteşte o bombă pentru diaspora: ALEGERI PENTRU CONGRES

Proiect bombă pentru diaspora: Centre comunitare româneşti în fiecare ţară cu peste 5000 de români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version