Menu
in

Nina Ghiţă, „Sfântul Ştefan cel Mare”, Grecia: «Ar trebui să începem cu un recensământ»

Av. Nina Ghiţă este preşedinta Comunităţii române „Sfântul Ştefan cel Mare” din Atena – Grecia

«Ideea organizării unui Congres al românilor de pretutindeni este vehiculată de foarte multă vreme şi consider că s-a născut dintr-o necesitate: existenţa unui număr foarte mare de români în afara graniţelor României. Din punctul meu de vedere, ca român stabilit în afara ţării, ca avocat român care îşi exercită profesia în spaţial european şi preşedinte al celei mai mari Comunităţi de români din Grecia, se impune organizarea.

Obiectivele unui astfel de Congres ar trebui să fie concrete, clare, subiective şi abordate dintr-un punct de vedere care să cuprindă necesităţile actuale ale entităţii româneşti aflată în străinătate. Aş propune, ca punct de plecare, un recensământ uman al nostru. Stimularea, prin diferite acţiuni, a declarării prezenţei noastre în statul în care ne-am stabilit, la ambasade, respectiv consulate.

Tommy Tomescu, fondatorul “Europeans Party” din Londra:«Puterea mituieşte liderii diasporei cu locuri la Congres»

Normal că aş dori să particip. În primul rând sunt ca preşedintă a unei comunităţi româneşti de români din Grecia, activă de mai bine de patru ani. Acest fapt presupune o oarecare experienţă cu compatrioţii noştri şi un contact direct cu problemele acestora.

În al doilea rând, sunt avocat de profesie, întâmpin şi alt tip de probleme create sau cu care se confruntă cetăţeanul român în străinătate.

Am menţionat mai sus că aş începe cu un recensământ uman, dar aş încerca în primul rând o selectare a problemelor pe care le întâmpină românii de pretutindeni, în funcţie de zona, statul unde s-au stabilit, natura acestora şi implementarea unor programe de soluţionare cu ajutorul românilor reprezentativi din zona/ţara respectivă.

În privinţa candidaţilor, aici consider că este o mare problemă. Nu e vorba de Italia, Grecia sau Spania. Iniţial, consider că liderii asociaţiilor/comunităţilor ar trebui să fie primii participanţi. MAE şi DPRRP au deja o imagine formulată asupra existenţei asociaţiilor româneşti reale (mă refer la cele care funcţionează legal şi care îşi desfăşoară activitatea conform statutului) datorită programelor de finanţare şi care au fost accesate de acestea. E un punct de plecare deşi, sunt convinsă că foarte multă lume mă va contesta.

Aş mai propune şi selectarea unor persoane care s-au făcut remarcate în străinătate, nu doar prin asociaţionism.

Închei prin a menţiona faptul că rolul ambasadelor şi consulatelor ar trebui să fie inexistent la organizarea unui astfel de Congres. Rolul acestora în statul în care îşi au reprezentanţa este cu totul altul şi niciodată nu am să înţeleg care este motivul pentru care acestea ar trebui să ne recomande pe noi, ca şi persoane representative.»

Av. Nina Ghiţă, Atena – Grecia

Cristi Bucur, Canada: «Alegerile pentru Congres ar fi o ocazie de a experimenta votul electronic»

Lucian Glass, preşedinte LARG – Germania: «Eu sunt contra personajelor naţionaliste care se bat cu pumnul în piept»

Ministrul Bogdan Stanoevici în vizită la Madrid: „Organizați-vă din timp pentru a trimite reprezentanți la Congres”

  Violeta Popescu, preşedinta Centrului Cultural Român din Milano: «La Congres să fie invitaţi şi români din vechea diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version