Menu
in

Mesajul lui Victor Ponta către diaspora: „Cu cât veţi fi mai divizaţi, cu atât mai dificil va fi să vă apăraţi drepturile”

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat în perioada 13 -14 decembrie la Bucureşti lucrările celei de-a treia ediţii a Forumului pentru Românii de Pretutindeni.

Conform organizatorilor, evenimentul reprezintă un moment de evaluare a activităţii derulate de-a lungul întregului an. Într-un mesaj transmis participanţilor, premierul Victor Ponta a făcut un apel la colaborarea între asociaţiile din diaspora.

Au participat peste 150 de invitaţi din asociaţiile din diaspora, în general reprezentanţi ai asociaţiilor care au derulat în acest an proiecte sprijinite de Departament. Din delegaţia din Italia au făcut parte reprezentanţi ai mai multor asociaţii (ARI, Vocea Românilor, Dacia, Euromeni, Asociaţia Femeilor Românce, Asociaţia Părinţilor Români, Dacia Nicolaiana) şi ai mass media din Italia.

Vineri, 13 decembrie, la deschiderea oficială a lucrărilor Forumului au participat nu mai puţin de patru miniştri: Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii Familiei și Protecției Sociale, Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifica și Dezvoltare Tehnologică.

Ministrul Cristian David a reafirmat preocuparea autorităților și responsabilitatea pe care statul român o acorda românilor de Pretutindeni. Este vorba, a subliniat oficialul, despre romani care alcătuiesc un corp comun cu cei din tara – motiv pentru care autorităţile de la Bucureşti nu-i pot trata diferit. Ministrul delegat a subliniat faptul ca românii din afara graniţelor se confruntă cu probleme legate de menţinerea identităţii, dar şi de integrare şi acomodare în noile tari. “Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt în obligaţia noastră şi de aceea avem obligaţia de a fi în slujba lor”, a declarat David.

”Organizarea Congresului românilor de pretutindeni”, preocupare prioritară a ministerului diasporei pentru anul viitor

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifica și Dezvoltare Tehnologică a vorbit despre programul de burse pe care statul român le acorda etnicilor români din afara granițelor tării ca fiind parte componentă a strategiei guvernului de a ajuta elita romaneasca . La rândul său ministrul Educației Remus Pricopie, a subliniat că fiecare copil are dreptul de a studia în limba maternă şi a amintit şi de zecile de mii de copii care s-au întors în ţară anul trecut şi care necesită reintegrare în sistemul de învăţământ românesc dar şi recuperarea carenţelor de limbă.

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice și-a exprimat îngrijorarea fata de modul in care lucrătorii români plecați în străinătate sunt tratați in unele țări ale Uniunii Europene. Domnia sa a menţionat că ministerul său a început o campanie pentru încheierea unor acorduri de colaborare cu ministerele omoloage din ţările europene,prin care să fie combătute tratamentele inegale şi munca ilegală în contextul ridicării restricțiilor pe piața de muncă de la 1 ianuarie 2014.

La Forum au mai participat secretarul de stat din DRP, Stejărel Olaru, un consilier al primului-ministru, Corneliu Vișoianu, ÎPS Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriahral de la Patriarhia Română.

„Diaspora Estival”, săptămâna dedicată mediului asociativ şi mass-mediei de expresie românească din afara graniţelor ţării.

La evenimentul de vineri au mai luat parte: Marian Tutilescu , subsecretar de stat la ministerul Afacerilor Interne și parlamentarii: Adrian Anghel, senator în Parlamentul României, colegiul 2 Diaspora, Mircea Dolha, deputat și vicepreședinte al comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților, Ciprian Tănăsescu, europarlamentar.

Premierul României, Victor Ponta a transmis un mesaj participanţilor la forum prin care a subliniat preocuparea Guvernului faţă de modul în care sunt respectate identitatea, drepturile şi valorile spirituale ale comunităţilor româneşti din alte ţări.

„Cred în necesitatea întăririi organizaţiilor care-i reprezintă pe românii din diaspora, iar o soluţie pentru aceasta este şi o colaborare mai strânsă între cele care există.

Pentru a ne apăra drepturile în afara graniţelor, este bine să nu fim divizaţi. Cu cât românii din afara graniţelor vor fi mai divizaţi, cu atât mai dificil va fi să-şi apere interesele şi drepturile”, a spus premierul Victor Ponta în mesajul transmis participanţilor la Forum.

În cele două zile de lucrări au avut loc dezbateri privitoare la statutul minorităţii române în ţările din vecinătate, situaţia lucrătorului român şi oportunităţi antreprenoriale ale cetăţenilor români, dar şi educaţie, cultură, spiritualitate şi mass media de limba română.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version