in

Mega-promisiunea Diaspora Restart s-a încheiat. Aproape patru ani de birocrație pentru 48 de firme înființate

Anunțat ca o adevărată salvare a diasporei și un stimul important pentru reîntoarcerea românilor în țară, bilanțul proiectului Diaspora ReStart este modest. Aprope patru ani a durat cheltuirea celor 17 milioane de lei (puțin peste 3 milioane de euro), pentru ca 48 de români din diaspora, trecând peste obstacole birocratice importante, să înființeze firme în România, creând astfel 117 locuri de muncă menținute numai 6 luni, conform anunțului CNIPMMR.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în calitate de beneficiar, a implementat în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2021 proiectul Diaspora ReSTART (POCU/89/3/7/107561), proiect co-finanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunile mai puţin dezvoltate ale României de către românii din Diaspora.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

  1. Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale şi susţinerea dezvoltării spiritului antreprenorial şi inovator a 409 de persoane din Diaspora care doreau să iniţieze o activitate independentă, prin participarea la cursuri de formare în domeniul antreprenoriatului;
  2. Creşterea gradului de informare şi de conştientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului, care poate fi o opţiune de carieră pentru fiecare, prin desfăşurarea unei campanii de promovare;
  3. Încurajarea antreprenoriatului prin implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru 48 de start-up-uri;
  4. Creşterea ocupării în regiunile mai slab dezvoltate ale României prin crearea a 120 de locuri de muncă în întreprinderile nou înfiinţate, din care 117 locuri de muncă au fost menţinute timp de 6 luni de la finalizarea perioadei de implementare a planurilor de afaceri.

Prin intermediul proiectului au fost înfiinţate 48 de firme de către antreprenori cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Dintre aceştia, 16 antreprenori sunt de gen feminin. Firmele îşi desfăşoară activitatea în zona comerţului, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, HoReCa, activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii şi activităţi de spectacile, culturale şi recreative.

Start-up-urile care au finalizat cu succes implementarea planurilor de afaceri au creat şi menţinut un număr de 117 locuri de muncă, în fiecare regiune a ţării (cele mai multe în regiunea Nord-Est – 37 de locuri de muncă).

După ţara de reşedinţă la momentul înscrierii în proiect, alocarea antreprenorilor finanţaţi este următoarea:

  1. Marea Britanie – 17 persoane
  2. Spania – 11 persoane
  3. Italia – 6 persoane
  4. Germania – 3 persoane
  5. Franţa, Moldova, Olanda – câte 2 persoane
  6. Australia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, SUA – câte 1 persoană

Dintre antreprenorii care au primit finanţare, doar 19 au studii superioare.

Bugetul total al proiectului a fost de 17.081.480,70 lei, din care valoarea co-finanţării Uniunii Europene şi a Guvernului României a fost în valoare de 16.967.742,36 lei. Proiectul a fost implementat la nivelul regiunilor mai puţin dezvoltate ale României (Nord-Est, Sud-Est, Sud Munteania, Centru, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia) şi a avut o durată de implementare de 40 de luni (19.09.2017 – 18.01.2021).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
iohannis vaccin

Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-Covid: «Acest vaccin e sigur și eficient. Recomand tuturor vaccinarea»

Au explodat divorțurile în Italia, creștere cu 60% din cauza pandemiei. Oamenii stau închiși în case și se ceartă