in

Mădălina Niţă cosmeticiană din Brăila: “Cum mi-am deschis un salon în centrul Londrei”

Mădălina a venit în Marea Britanie acum un an. Soţul ei deja locuia şi muncea aici, aşa că decizia de a părăsi România a fost una absolut normală. Cu o diplomă de cosmetician obţinută în ţară şi înarmată cu multă ambiţie, Mădălina credea că şansele de a găsi de muncă în UK sunt destul de mari. Realtatea era însă alta. Şi Mădălina s-a izbit din plin de ea.

"Am plecat de acasă, din Brăila, convinsă că voi găsi imediat de muncă. Nu a fost deloc aşa. Diplomele obţinute în ţară nu sunt recunoscute în Marea Britanie. Prin urmare m-am trezit în faţa unei situaţii la care nu mă aşteptam. Aveam o calificare, experienţă de cosmetican, dar nu aveam ce face cu toate acestea, pe nimeni nu interesa diploma mea din România.

Cea mai simplă variantă ar fi fost desigur să îmi caut de muncă în orice domeniu, dar nu am făcut aşa ceva. Am avut noroc cu soţul meu care mi-a înţeles pasiunea pentru cosmetică".

Curs la Londra

Mădălina a decis să urmeze un curs de cosmetician în Marea Britanie. Aceasta era singura ei şansă de a putea să îşi caute de muncă în domeniul în care era specializată.

"Cinci luni am urmat un curs de cosmetician. Costurile sunt destul de mari şi dacă nu ai norocul pe care l-am avut eu, adică acela de a avea pe cineva alături care să te ajute, nu ai cum să reuşeşti.

Soţul meu m-a înţeles şi m-a sprijinit încă de la început. A avut încredere în mine. Acest curs m-a ajutat să am o diplomă recunoscută, doar atât. Trebuie să recunosc că şcoala pe care am urmat-o în România este mult ma bună decât cea de aici. În ţară profesorii îşi dădeau interesul, aici nu le pasă, trec uşor peste orice, nu îi interesează dacă ai înţeles sau nu". După absolvirea cursului au început căutările unui loc de muncă.

Pe cont propriu

Mădălina recunoaşte că experienţa pe care o avea din ţară a contat extrem de mult.

"Ce am apreciat încă de la început în această ţară este că şi experienţa contează. Am obţinut calificarea de cosmetician în UK şi ajutată de faptul că aveam experiaţă de ani buni în România am găsit imediat de muncă. Apoi, nu după multă vreme, am avut şansa ca la salonul unde lucram să pot să închiriez o cameră ca să pot să încep propria afacere.

Am închiriat aparatură de la o prietenă şi încet-încet am început să pun pe picioare afacerea. La mine clienţii pot apela pentru: pensat, pensat cu aţă (threading), vopsit gene, sprâncene, aplicat extensii de gene, epilat lung, scurt, inchinal, axilă, braţe, pomeţi, mustaţă, bărbie, pot apela şi pentru tratamente faciale, masaje faciale şi la famei şi la bărbaţi sau pentru machiaje de zi, de seară sau pentru ocazii speciale. Sa nu uit de manichiură şi pedichiură".

Varianta Brăila

"Poate nu mulţi spun că adaptarea într-o ţară străină este destul de grea, oricât de nelegat de prieteni sau familie eşti tu. Pentru mine a fost greu de exemplu greu să depind de cineva. Eram obişnuită cu banii mei, aveam salariul meu, şi a fost destul de greu ca un un de zile să nu aduc niciun ban în casă.

În plus oamenii de aici sunt total diferiţi de cei de acasă. Vin dintr-un oraş mort. şi spun asta cu durere în suflet. Brăila este acum un oraş mort. La un moment dat am încercat să încep o afacere acolo, dar n-aveam nicio şansă. Concurenţa este destul de mare în România şi ca să începi o afacere în domeniul cosmeticii trebuie să aduci ceva în plus. Aparatura din salonul tău trebuie să fie performantă, trebuie să ai preţuri mici. Şi cum poţi să atragi clienţi dacă un tratament costă 400 lei şi salariul în Brăila este de 500 lei? Cine ar veni la tine? Prin urmare ideea de a avea propria afacere în România era sortită eşecului încă din prima clipă.

Ajunsă aici am descoperit o altă lume, alte obiceiuri, o altă viaţă. Totul este diferit. Tot timpul am ceva de făcut, am ceva de învăţat."

"Nimic nu este obţine uşor în această viaţă, pentru orice trebuie să lupţi, să ai răbdare şi ambiţie. Trebuie să ştii când să te opreşti dar şi când să nu renunţi. Eu am ştiut că trebuie să reuşesc. Stiam că sunt în meseria mea, am fost încrezătoare în forţele mele.

Acum sunt doar la început de drum, este un început destul de greu, dar nu am de gând să renunţ".

Oana Grigore, Ziarul Românesc– Londra

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Miss Diaspora 2011/ Oana Anghelescu şi Alina Prioteasa, cele mai frumoase românce din Umbria şi Lombardia (FOTOGALLERY)

Criza, resimţită de românii din străinătate: salarii cu 15% mai mici