Menu
in

Mărunțișul diasporei: un euro pentru fiecare român plecat

Sorin Cehan

Patru milioane de euro, acesta este bugetul pe care Guvernul Dragnea îl alocă noului Minister al Românilor de Pretutindeni. Creșterea pare foarte mare în procente, de 400%, de la milionul de euro pe care fostul Departament îl consuma. Însă în termeni absoluți, patru milioane de euro reprezintă sub 1 euro pentru fiecare român plecat în străinătate, care oricât de sărac și zgârcit ar fi, tot trimite sau cheltuie în țară mult mai mult și, important, alimentează bugetul de Stat cu taxe, impozite, contribuții, fără a avea, de regulă, vreun beneficiu.

Mulți sau puțini, dacă vor fi cheltuiți ca și până acum, se va rata din nou șansa de a pune în valoare, în sfârșit, potențialul uriaș al relației diasporei cu România.

De exemplu este nevoie de separarea fondurilor acordate comunității din Republica Moldova de cele pentru comunitățile din celelalte state. Cel puțin un sfert din banii alocați pentru proiecte au mers anul trecut în Republica Moldova, în proiecte prea puțin transparente, foarte probabil cu substrat unionist. Nu este nevoie de separarea fondurilor pentru construirea și repararea de biserici în diasporă, pentru că aceste proiecte trebuie pur și simplu să treacă la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Apoi trebuie finanțate proiectele prezentate de organizații din străinătate, de asta se numește Minister al Românilor de Pretutindeni, închizând legal ușile pentru clientela flămândă din România, crescută în umbra guvernului. Despre externalizarea analizării proiectelor nu se mai aude nimic, nici despre cooptarea în comisia de aprobare a unor reprezentanți ai românilor din străinătate.

Informațiile de la noul minister înființat în cadrul guvernului PSD-ALDE nu dau motive de optimism. Toți angajații din fostul DRP vor fi păstrați, vor fi angajați și alții, vor fi create posturi noi în ambasade și consulate pentru atașați ai acestui minister. Va fi noul minister un DRP umflat?

Auspiciile, cum spuneam, nu sunt din cele mai bune. Secretar de stat a fost numit Ovidiu Iane, unul din artizanii organizării dezastruoase a Congresului Românilor de Pretutindeni, surd la criticile aduse instituției care ar fi trebuit să dea voce Diasporei în Parlamentul României. Își va promova creatura, la fel ca Frankenstein, pe timpul, banii și nervii noștri.

Există un mare risc, neluat în seamă: ca energiile oamenilor cu potențial din diaspora să fie canalizate spre cușca unor ținte false și derizorii. Nu numai angajarea în competiția pentru Congresul lui Ovidiu Iane. Există, de exemplu, industria pierderii de timp organizate științific la DRP, actualul minister, a birocrației care acoperă orice proiect și îl sufocă. Cine a făcut vreodată un proiect știe cât de cronofag este procesul. În timp, proiectele finanțate de DRP au devenit o ocupație pentru cei fără ocupație.

Toate acestea ar putea fi schimbate dacă se schimbă atitudinea la vârf. Deocamdată ministra diasporei tace, nu a exprimat public vreo intenție de a schimba ceva în mersul hodorogit al unui Departament dovedit inutil. Așteptăm să vedem unde va face prima deplasare. Dacă îi va copia în mod nefericit pe predecesori și își va comanda întâlniri inutile cu asociațiile și clientela vreunei Ambasade, pentru a explica și comunica despre nimic, atunci concluzia va fi simplă.

Partea bună e că nimeni nu își face iluzii. De la acest guvern nu ne putem aștepta la vreo dovadă de dragoste autentică față de diaspora, după cele două rânduri de alegeri, din 2014 și 2016. Dar nici de la alții nu a venit nimic bun. Guvernul Cioloș și-a trimis angajații de la DRP să se plimbe în numele diasporei, iar marele beneficiar al votului din străinătate, Klaus Iohannis, nici acum, la peste doi ani de la câștigarea alegerilor, nu a dat vreun semn despre înființarea Consiliului Consultativ al Diasporei, promis în campania electorală. A uitat, dar cu siguranță își va aminti în preajma următoarelor alegeri.

Așa că nimeni nu își face iluzii, dar putem pretinde transparență și corectitudine în cheltuirea banilor alocați de Bugetul României proiectelor românilor din străinătate.

Sorin Cehan
s.cehan@ziarulromanesc.net

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version