Menu
in

Marian Mocanu: Referendumul e inutil, ne îndepărtăm de Europa

Marian Mocanu a anunţat, printr-un comunicat de presă remis redacţiei "Gazeta Românească" pe 20 iulie, că nu va merge la referendumul din 29 iulie, pentru că îl consideră "inutil".
Mai mult, susţine Mocanu, acţiunile şi luările de poziţie ale guvernului din ultimele săptămâni ar îndepărta România de Europa, lucru care ar dăuna în principal românilor care muncesc în una din ţările membre ale UE. Redăm integral comunicatul lui Marian Mocanu, reprezentant al Mişscării "Europei per l'Italia"

Pe data de 8 iulie 2012, în ziarul Gazeta Românească a fost publicat un articol referitor la faptul ca am declarat ca Diaspora nu trebuie sa voteze la Referendum pe 29 iulie 2012.
 
Motivul pentru care in comunicatul de mai sus am invitat romanii sa nu voteze la Referendum este urmatorul: romanii din strainatate, indiferent cu cine au votat in trecut, nu si-au vazut interesele aparate in tarile de insertie, ori in genere pe piata locurilor de munca europene. Toate partidele politice care au guvernat Romania in ultimii ani nu au demonstrat absolut nici un interes pentru cine traieste si munceste in Diaspora. In perioadele electorale toate partidele politice au promovat o obscena vinatoare de voturi iar dupa alegeri au abandonat Diaspora. Dincolo de acest lucru, consider ca cine traieste si munceste intr-o alta tara  trebuie sa aiba si drept de vot la toate alegerile existente in tara unde locuieste.
 
 
In aceste zile am fost martorul unor reacţii fără precedent ale diasporei româneşti, atât pro, cât şi contra celor susţinute de mine la vremea respectivă. Aceste reacţii sunt deosebit de importante din multe puncte de vedere, demonstrând dorinta de implicare românilor din străinătate în evoluţia societăţii româneşti. 
 
Am reţinut câteva propuneri constructive din partea unor membri ai comunităţilor româneşti din străinătate, în vederea repoziţionării mele politice cu privire la dreptul de vot al diasporei. Aceste propuneri vizează, desigur, solidarizarea de viitor a românilor din străinătate, în interes colectiv, nu doar o acţiune de moment, ori o acţiune individuală. La nivel personal, mi-am dat seama că în diaspora este foarte util sa încurajăm discuţiile constructive şi proiectele realiste, cu centrul de greutate în diaspora, indiferent de convingerile noastre politice. 
 
Problemele diasporei se află în diaspora. Aceste probleme nu sunt puţine, iar partidele politice de la Bucureşti nu au dat niciun semnal, în ultimii ani, că s-ar preocupa în mod real de soarta românilor aflaţi pe teritorii străine. Însă cineva va trebui să o facă, pe viitor. 
 
Românii din diaspora încep să-şi dea seama, din ce în ce mai mult, că împreună reprezintă o forţă politică importantă nu numai pentru Romania dar si pentru tara unde locuiesc si muncesc. Această  forţă devine şi va deveni cu atât mai importantă, cu cât românii vor dialoga mai constructiv şi mai deschis între ei, găsind singuri soluţii la problemele lor, specifice în fiecare ţară. 
 
Revenind la dreptul de vot al românilor din diaspora, am considerat că poziţiile celor care m-au criticat, mai mult sau mai puţin constructiv, au toate o valoare pentru mine. De aceea am sprijinit lansarea unui sondaj experimental care să aibă loc între 12 şi 20 iulie 2012. Observând evoluţia rezultatelor, în fiecare zi, s-a înregistrat o diferenţă între cele două opţiuni (Da şi Nu) de cel puţin 90% în mod constant. 
 
Cu privire la referendumul din 29 iulie 2012, ţin să precizez că eu  personal nu voi merge la vot, deoarece nu consider ca acest referendum are vreun rost. Ca simplu cetatean roman si european , refuz sa ma las manipulat inca o data de interese obscure de la Bucuresti, criticate din ce in ce mai agresiv de opinia publica internationala. 
 
Daca ar fi sa dau un sfat romanilor din diaspora, i-as sfatui sa se gandeasca foarte bine inainte sa se mai lase manipulati de partidele politice, asa cum s- a intamplat in trecut: pentru noi, romanii din diaspora elementul central caruia trebuie sa ne adresam, in Romania, este CORUPTIA. Fara pasi seriosi in aceasta directie, nu vom avea nici o sansa.
 
 
Rezultatele sondajului nostru de opinie m-au convins că românii găsesc drept să aibă dreptul de a vota, chiar dacă aleg să nu se prezinte, uneori, ca sancţiune împotriva clasei politice profund corupte, dezechilibrate la nivel moral, decredibilizate la nivel de competenţe şi nepăsătoare la nevoile sociale profunde ale celor mai mulţi dintre români si in primul rind total dezinteresate pentru numeroasele probleme ale Diaspore. 
 
Consider că, indiferent de culoarea politică a guvernelor care vor urma în România, în următorii ani, singurul mandat legitim al acestora trebuie să fie lupta împotriva corupţiei, alături de un profil moral ireproşabil. 
 
Doresc să fac un apel către toţi românii din diaspora să reflecteze la faptul că România se află într-o criză profundă politică şi economică, din cauza corupţiei. Trebuie să admitem că soluţia se află în tratarea cauzei şi nu a efectului. De aceea, dacă vrem să facem ceva util pentru România, pentru toţi românii, trebuie să dăm un semnal puternic. Acest semnal, dupa părerea mea, trebuie să fie unul de toleranţă zero la corupţie. Vrem justiţie independentă şi vrem ca justiţia să-şi facă datoria în reinstaurarea domniei legii în România. Stabilitatea naţională stă în stabilitatea  politică şi în domnia legii, în independenţa mass-media şi în dezvoltarea societăţii civile.
 
Cred cu tărie că românii trebuie să beneficieze curând de aderarea la Schengen, pentru a avea drept de muncă în orice ţară europeană. Se cunoaşte faptul că românii din străinătate trimit mulţi bani acasă în România. De aceea, dreptul nostru la muncă este unul fundamental, atât pentru noi şi familiile noastre, cât şi pentru ţară. Guvernul României, indiferent de culoarea politică, are în primul rând datoria să ne asigure acces la muncă, atât în România cât şi în Europa. 
 
Dacă România este o membră a UE care începe să promoveze politici anti-UE, cu toţii vom avea enorm de pierdut. Vizele de muncă se vor reimpune în ţările europene, iar noi nu vom şti ca acest lucru s-a întâmplat şi din cauza noastră, din cauză că nu ne-am implicat la timp şi nu am transmis semnalul care trebuia, la timp, în interesul nostru, al celor care dorim să ne păstrăm locurile de muncă, sau celor care ne căutăm un loc de muncă.    Mai consider că fondurile europene trebuie să continue să meargă spre România, iar blocajele tehnice şi politice trebuie eliminate cât mai repede, în interesul tuturor. Nu suntem o ţară bogată, astfel încât să dăm cu piciorul la sprijin financiar nerambursabil, în vederea dezvoltării României. Aceste lucruri trebuie rezolvate cât mai rapid, iar românii din străinătate au un cuvânt  legitim de spus, atunci când vine vorba despre relaţiile externe ale României, ma refer aici în special la relaţiile din cadrul Uniunii Europene.
 
Cred şi sper că diaspora  românească va sprijini pe viitor eliminarea corupţiei, stabilitatea politică şi dezvoltarea economică a României, astfel încât să putem să ne reîntoarcem acasă în siguranţă, să putem găsi locuri de muncă bine plătite, să ne putem trimite copiii la şcoală şi să începem cu adevărat să fim mândri că suntem români.
 
 
Marian Mocanu
Circolo Europei per l’Italia
www.europeiperlitalia.it
 
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version