MAE precizează că în evaluare vor fi avute în vedere posibilităţile tehnice – sediu, comunicaţii etc. – şi de personal, pentru organizarea secţiilor de votare, în condiţiile legii, inclusiv obţinerea acordului ţării de reşedinţă.
Într-un comunicat de presă transmis joi seară, MAE preciza că a fost înfiinţat un grup tehnic auxiliar care va acţiona în cadrul ministerului pe durata organizării, funcţionării şi finalizării rezultatelor referendumului din 29 iulie şi au fost transmise instrucţiuni misiunilor diplomatice ale României în străinătate pe tema organizării referendumului.
De asemenea, MAE preciza că a fost stabilită şi lista secţiilor de votare din străinătate. Astfel, pentru referendumul din 29 iulie vor exista 150 de secţii de votare în întreaga lume, dintre care opt în teatrele de operaţiuni în care România are trupe.
Astfel, la referendumul pentru demiterea preşedintelui vor fi organizate nouă secţii de votare în Spania, şapte secţii de votare în Italia, cinci secţii de votare în Franţa, cinci secţii în Republica Moldova, câte trei secţii de votare în Rusia şi Ucraina, iar alte trei secţii de votare vor funcţiona în Germania. De asemenea, în Canada şi în SUA vor exista câte patru secţii de votare pentru referendum, în timp ce în Australia vor fi amenajate două secţii de votare, iar în Marea Britanie trei secţii.
Ponta: „Băsescu nu trebuie să fure din nou voturi în străinătate”
Victor Ponta a spus că a discutat cu miniştrii de Interne şi de Externe şi au stabilit să fie amenajate secţii de votare atât în sedii de ambasade şi consulate, cât şi în zone în care există o comunitate care poate să garanteze „un loc sigur”.
„Fraudele pe care le-a comis Băsescu, ca să se aleagă a doua oară preşedinte, nu trebuie să le mai lăsăm. Băsescu a ieşit preşedinte a doua oară furând voturi în străinătate şi nu vreau să se mai întâmple chestia asta”, a declarat Ponta la Antena 3.