Potrivit liderului sindical Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa”, prin plecarea celor peste 3,5 milioane de români la muncă în străinătate, atât economia, cât şi sistemul social din România pierd.
„Avem la ora actuală peste 3,5 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate. Problema este că o dată pierdem noi ca stat, pentru că vorbim despre persoane între 18-20 de ani până la 45 de ani, adică exact persoane care şi-au asumat riscul plecării, cu iniţiativă şi cu capacitate de inovare, şi care prejudiciază, de fapt, economia şi sistemul social românesc, după ce s-a investit în educaţie, formare, sănătate.
Practic, sunt cetăţeni pe care nu-i mai putem recupera. Toate studiile arată că aceste persoane s-ar întoarce cu o singură condiţie: să avem condiţii relativ decente în structura nevoilor sau a societăţii româneşti, în sensul în care să nu mai existe frauda fiscală pe piaţa muncii, creată inclusiv prin mijloace legislative oficiale, şi să aibă în locurile în care îşi desfăşoară activitatea şi viaţa împreună cu familia minimum de servicii de utilitate publică”, a spus Bogdan Hossu, citat de Agerpres.
Dar noile măsuri introduse de guvern vor determina alți oameni să plece. Bogdan Hossu se referă la noile măsuri de transfer a contribuţiilor de la angajator la angajat, începând cu 1 ianuarie 2018, care reprezintă o măsură de dumping social cu efecte perverse, pentru că pune presiune pe lucrători, iar aceştia vor dori să plece văzând în altă parte condiţii mai bune, a declarat.
„Carta Social Europeană prevede ca raportul la nivel naţional între salariul minim naţional şi salariul mediu naţional să fie de minimum 60%. Este un parametru esenţial de bună distribuţie a dezvoltării economice către toţi cetăţenii respectivi. În România avem experienţa foarte vastă legată de dreptul care spune „până la” şi asta înseamnă de obicei „de la zero” în marea majoritate a cazurilor şi nu promovează legat de un barem minimal faţă de structură.
Nu în ultimul rând, avem repartizarea efortului de contribuţii sociale de pe partea angajatorului. Faptul că România, de la 1 ianuarie 2018, are un transfer integral al totalităţii taxelor sociale numai în sarcina lucrătorului este o altă măsură de dumping social cu efecte perverse legate de buna desfăşurare în România, inclusiv în spaţiul european. Pentru că asta pune o presiune pe lucrători, lucrători care vor refuza locuri de muncă, văzând în altă parte alte condiţii şi vor dori să plece„, a atenţionat Hossu.
El a făcut aceste declarații la o dezbatere legată de drepturile sociale, organizată de biroul de informare al Parlamentului European în România şi Institutul European din România (IER) cu tema „Pilonul european al drepturilor sociale: un an după summit-ul de la Göteborg”.