Cum va vota diaspora la referendumul din 29 iulie? Într-un interviu acordat publicaţiei online „Pagina politică”, deputatul Willian Brînză a avansat un pronostic legat de votul românilor de peste hotare. Potrivit lui Brînză, peste 60% din diaspora va vota în favoarea preşedintelui Traian Băsescu. Deputatul PDL a mai ţinut să precizeze că nu a existat nicio fraudă la alegerile trecute şi că electoratul din diasporă nu poate fi cumpărat cu „găleţi sau mici electorali”.
Iată mai jos interviul integral
Domnule deputat, în ultimii ani v-aţi construit cariera politic prin reprezentarea românilor din Diaspora. Cum se vede în „cealaltă Românie” actualul scandal politic din ţară? Cât de divizată este Diaspora românească şi în favoarea cui înclină balanţa electorală acolo?
În 2005, când toată clasa politică ignora diaspora, începusem demersurile pentru ca românii din străinătate să conteze şi am reuşit împreună cu echipa mea, să aduc în prim plan identitatea românilor din străinătate şi să confer legitimitate electoratului românesc din străinătate care mult timp a fost marginalizat. Românii din diaspora ştiu că în acest al doilea mandat am avut peste 400 de acţiuni (donaţii de carte, susţinerea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, lobby pe lângă autorităţile locale şi diplomaţii străini acreditaţi la Bucureşti pentru eliminarea restricţiilor în domeniul muncii… etc). Românii din diaspora sunt la curent cu tot ce se întâmplă în ţară pentru că cei mai mulţi aşteaptă ziua când se vor reîntoarce acasă şi vor o „casă” europeană nu una dezbinată şi ei m-au mandatat să fiu alături de partidul care ia în serios diaspora şi îi recunoaşte adevărata valoareâ prin legi şi proiecte concrete menite să contribuie la reprezentarea acestora şi la apărarea drepturilor pe care le au. Diaspora este formată din oameni valoroşi, teoretic cu o mentalitate de dreapta, dar în ceea ce priveşte situaţia politică din ultima perioadă părerile şi opiniile sunt diverse. Desigur vor merge pe persoană şi mai puţin pe partid.
William Brînză cere 72 de secţii de vot pentru Italia
În lupta dintre cele două tabere, USL şi PDL, voturile din Diaspora sunt o muniţie la care fiecare încearcă să ajungă cum poate. În ce măsură credeţi că aceste voturi pot influenţa rezultatul referendumului? La urma urmei, se ştie câţi români sunt în diaspora şi, mai ales, câţi dintre ei se prezintă de regulă la vot?
Vă pot da exemplul din 2009 când am avut 295 de secţii de vot şi s-au prezentat aproximativ 150 de mii de români, dat fiind numărul insuficient de secţii de votare. Dacă ar fi un număr de secţii de votare raportat la peste cei 3.400.000 de români cu drept de vot atunci prezenţa la vot, garantat, ar fi mult mai numeroasă. În acest context, am asistat chiar şi la o bătălie pentru adjudecarea posturilor de ambasadori şi de consuli generali în ţările cu puternice comunităţi româneşti. Care este miza? Câtă influenţă poate avea un ambasador, sau un consul general, asupra electoratului românesc din statul unde este acreditat? Am recomandat diplomaţilor români să nu se implice în activităţi politice, chiar dacă au fost numiţi în perioada unei guvernări sau a alteia. Diplomatul trebuie să reprezinte imaginea României, iar în cazul în care acesta este bănuit de o uşoară simpatie politică faţă de un partid, seriozitatea, popularitatea şi modul lui de muncă va face ca electoratul să aprecieze pe timpul cărei guvernări au fost trimise persoane competente
ca să le reprezinte interesele.
Credeţi că vor exista tentative de fraudă în secţiile de vot din afara ţării? Şi, dacă da, cum se manifestă ele? Cum arată „găleata şi micul electoral” în diaspora? Cum pot fi prevenite şi cum pot fi monitorizate tentativele e fraudă în afara ţării?
Diaspora românească nu poate fi comparată cu ceea ce se întâmplă într-un judeţ din ţară. Românii din străinătate se călăuzesc pe principii, iar „micul şi găleata”, la care faceţi referire sunt faptele respectivului candidat care încearcă să le smulgă votul. Nu au fost niciodată tentative de fraudă, au fost doar speculaţii ale unor neaveniţi care nu au făcut decât să aducă o pată pe obrazul românilor noştri din străinătate. În concluzie, în diaspora nu putem vorbi de fraudă, nici măcar de tentativă.
EXCLUSIV/ William Brînză: “Negociez trecerea la alt partid”
Sunteţi reprezentantul Diasporei în Parlamentul României. Puteţi face un pronostic al opţiunii românilor de dincolo de hotare? Ce veţi face dacă Diaspora va vota pentru demitere şi ce veţi face dacă Diaspora va vota majoritar pentru menţinerea mandatului, dar preşedintele Traian Băsescu va fi totuşi demis la totalizarea voturilor?
Votul este democratic şi românii trebuie să voteze raţional, nu emoţional. Din punctul meu de vedere, preşedintele Traian Băsescu va obţine peste 60% din voturile diasporei.