Deși piața muncii dă semne de revenire, puțini români reușesc să se angajeze. Potrivit Eurostat, doar doi din zece șomeri și-au găsit un loc de muncă în ultima perioadă.
Se întâmplă asta pentru că multe dintre slujbele existente sunt pentru muncitori necalificați, plătiți cu salariul minim. Așa că unii dintre doritori așteaptă să plece în straintate, ca să lucreze în construcții sau în agricultură, pe bani mai mulți, relatează Ştirile Pro TV.
Cu o rată a șomajului de 5,7% în luna februarie a acestui an, România numără în acest moment aproape o jumătate de milion de oameni fară un loc de muncă.
Cei mai mulți fac parte din comunitățile rurale din sud-estul țării. La polul opus sunt regiunile din centru și vest, unde majoritatea companiilor și-au reluat producția și au nevoie de oameni noi. În această zonă, un muncitor necalificat poate să ajungă la un salariu de 2.800 de lei brut.
„În acest moment dacă ne uităm în statisticile ANOFM-ului sau AJFM-urilor, unde la 80% dintre cei care sunt înregistrați în șomaj sunt într-o zonă de analfabetism, cu puțină școală cum am mai putea spune. Asta înseamnă că ei pot fi angajați pe o zonă de nișa în sensul în care trebuiesc găsite companii care sunt dispuse să angajeze personal cu o capacitate de a înțelege instrucțiunile legate de activitatea lor redusă”, a declarat Raluca Proca, specialist resurse umane.
De celalalta parte, și angajatorii admit că lefurile sunt mici, iar românii nu se îngrămădesc și așteaptă o parte din ei să plece la muncă în straintate. Asta în condițiile în care țări precum Germania, Spania sau Italia au anunțat că așteaptă muncitori sezonieri, primiți doar cu dovada unui test negativ.
„Urmează o perioadă a plecărilor în straintate pe zona de muncă necalificată , astfel încât noi vom vedea înregistră la șomaj, dar noi îi vom vedea dincolo, lucrând în activități agricole”, a ma spus Raluca Proca.
Potrivit Eurostat, doar 14,6% dintre șomeri și-au găsit un loc de muncă în ultimele luni ale anului trecut. Suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, alaturi de Bulgaria și Grecia, cu o rată de angajare a șomerilor de 7%. La polul opus, 4 din 10 şomeri danezi şi-au găsit un loc de muncă în ultimele trei luni din 2020, în vreme ce 3 din 10 şomeri din Luxemburg, Irlanda sau Portugalia s-au angajat în aceeaşi perioadă de timp.