Germania a fost de acord să preia lunar sute de migranţi care sunt blocaţi în Italia, o măsură care ar putea da un nou suflu programului UE de relocare a migranţilor, a declarat marţi, 23 august, ministrul italian de Interne Angelino Alfano, citat de Reuters.
„Până acum, relocarea a fost un eşec”, a spus Alfano pentru Repubblica TV. „Însă astăzi (23 august – n.r.) am aflat că, din septembrie, sute de refugiaţi vot putea să plece în fiecare lună în Germania. Dacă lucrurile merg bine cu Germania, credem că vor merge bine şi cu alte ţări”, a adăugat el.
„Trebuie să ţinem minte că Germania a preluat deja peste un milion de migranţi în 2015. Dacă va prelua şi o parte dintre ai noștri (refugiaţii – n.r.) (…), mesajul va fi extrem de puternic, pentru că, dacă Germania poate face acest lucru, atunci îl pot face şi cei care nu au făcut efortul enorm pe care l-a depus deja Germania”, a subliniat şeful diplomaţiei.
În cadrul acordului aprobat anul trecut de UE, până la 40.000 de migranţi ar trebui să fie mutaţi din Italia în termen de doi ani, însă, deocamdată, numai câteva sute au fost relocaţi, în condiţiile în care mulţi aliaţi UE par să fie reticenţi în a primi solicitanţi de azil şi refugiaţi.
Merkel s-a confruntat cu un val de critici vehemente în ţară pentru că a primit prea mulţi refugiaţi, ceea ce, potrivit sondajelor, va face ca partidul antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) să aibă rezultate foarte bune la alegerile locale ce vor avea loc în ţară luna viitoare.
Numai sirienii, eritreeni şi irakienii se califică pentru programul de relocare, ceea ce înseamnă că majoritatea migranţilor care ajung în Italia, în special din vestul Africii, nu sunt eligibili.
Potrivit celor mai recente date, circa 3.915 de eritreeni, 787 de sirieni şi 686 de irakieni au ajuns în Peninsulă în primele şapte luni ale acestui an.
Italia a preluat peste 420.000 de migranţi care au traversat Marea Mediterana de la începutul anului 2014, arată datele oficiale. Mulţi dintre nou-veniţi pleacă rapid către ţările mai bogate din nordul Europei, dar o intensificare a controalelor la frontiere a redus fluxul, ceea ce a dus la o supraglomerare a taberelor de tranzit şi centrelor pentru refugiaţi din Peninsulă, relatează news.ro.
CITEȘTE ȘI:
”Soţia ta e o maimuţă africană”. Refugiat ucis în bătaie la Fermo
Corturi la Berlin ca în Idomeni: ”Nu sunt refugiaţi, sunt români, miroase foarte urât peste tot”
În Italia imigranţii comit de 6 ori mai multe infracţiuni decât italienii
Padova, imigrant român urinează în piață. Condamnat la 50 de ore de muncă în folosul comunității
Fiii imigranților întineresc Italia deși au identitatea ”suspendată”. Câţi se simt italieni?