Italia va pierde peste 10 milioane de locuitori, iar România mai multe de 6 milioane, dacă tendințele demografice actuale continuă.
Conform Eurostat, la sfârșitul secolului, populația Europei va scădea la 416 milioane de locuitori, de la maximul de 450 de milioane care va fi atins în 2030, scrie IlSole24ore, citat de Rador.
În valori absolute, Italia este a doua națiune după Polonia care ar pierde cei mai mulți locuitori, urmată de România. Vorbim, respectiv, de 8,9, 10,3 și 6,6 milioane de persoane în minus. Pe de altă parte, populaţia Franței și mai ales a Suediei vor creşte cu 2,6 și, respectiv, 3,4 milioane.
Prognozele sugerează că în Germania nu vor exista schimbări semnificative, în timp ce Spania va avea cu 1,1 milioane de persoane mai puțin. Şi în Irlanda, se sugerează o creștere semnificativă a populației.
Ordinea celor mai populate națiuni ale uniunii – Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia – va rămâne însă neschimbată. În termeni relativi, adică, analizând schimbarea în raport cu punctul de plecare și nu în valori absolute, principalele scăderi demografice ar trebui să se producă în câteva țări din Est, precum Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Polonia.
Pentru a se ajunge la aceste rezultate au fost făcute câteva ipoteze de bază, și anume că actualele tendințe demografice vor rămâne destul de similare şi în viitor. Acest lucru înseamnă în primul rând o creștere generală a vârstei mediane a populației, ca o consecință a creșterii speranței de viață. În următoarele opt decenii, subliniază Eurostat, vârsta medie a populației europene va crește probabil de la 43,7 în prezent la 48,8 ani.
Demografii sugerează că factorul principal care va susține populația europeană va fi imigrația.
Studiul Eurostat estimează că proporția copiilor va scădea, atât ca număr total, cât și ca procent din întreaga populație. Dacă în 2019 procentul ar fi de 15,2% din total, sau 67,8 milioane, până în 2.100 numărul copiilor va scădea la 58 milioane, sau 13,9%.