Menu
in

Iohannis s-a întâlnit cu a treia comunitate de români din diaspora. ”Vă veți putea întoarce cu inima deschisă”

„Promit să construim o Românie din care să nu mai fim tentaţi să plecăm„, le-a spus Klaus Iohannis românilor din Polonia.

Joi, 12 martie, după vizitele din Franţa şi Germania, Iohannis s-a întâlnit cu a treia comunitate de români din diaspora.

La întâlnirea de la Ambasada României de la Varşovia, la care au participat circa 80 de români, Klaus Iohannis a afirmat:

„După ani de dezamăgiri și nereușite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim — un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentați să plecăm și la care dumneavoastră vă veți putea întoarce cu inima deschisă.

Oricâte eforturi și sacrificii ar cere, vom reuși, cu viziune, calm și răbdare, să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituții și în statul de drept, toleranță, respectul pentru muncă, educație, cultură. Această reconstrucție a început deja.

Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arăta politica românească și de reformare a instituțiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esențial îl reprezintă asigurarea condițiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora„.

Apoi preşedintele a spus că este interesat de problemele celor din diaspora:

„Intenția mea este ca, peste tot pe unde merg, să întâlnesc cât mai mulți dintre concetățenii noștri, care trăiesc și muncesc departe de casă. Ca președinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult și să le spun că îi respect și îi prețuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să știu care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile de români din diaspora. „, a spus șeful statului.

În final, a promis o schimbare în relaţia dintre ambasade şi românii din străinătate:

„Vreau ca toți românii să fie bine reprezentați peste hotare, iar între autorități și cetățeni să existe o relație bazată pe respect. Este rolul autorităților să se asigure că drepturile și libertățile românilor, ca cetățeni europeni, sunt protejate, dar și să vină în sprijinul lor.

Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecați, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenței la o națiune și identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment și să vă susținem în afirmarea propriei identități spirituale și culturale, în păstrarea tradițiilor proprii”, a adăugat șeful statului.

Întrebat despre aderarea României în Schengen, șeful statului a răspuns: „Speranța mea este ca în primul an al primului mandat să facem un pas în direcția aceasta”, confirmând în acest fel şi intenţia sa de a sta la Cotroceni două mandate.

Reprezentanții comunității românești i-au spus șefului statului că, deși se află în altă țară și își construiesc un viitor acolo, își doresc să revină în România și așteaptă să se vadă cât mai repede rezultatele votului din noiembrie anul trecut.

La Varşovia, Iohannis s-a întâlnit cu omologul său polonez, Bronisław Komorowski. Cei doi preşedinţi au declarat, în conferinţă de presă comună, că susţin „suveranitatea, independenţa şi intregritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.” Pe fondul războiului din Ucraina, cei doi preşedinţi au mai anunţat reevaluarea şi reconsolidarea Parteneriatului strategic dintre România şi Polonia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version