Menu
in

Întoarcerea în țară a românilor e ultima opțiune: ”Pleacă din Spania, dar se duc în Nord”

Vor să se întoarcă acasă românii din străinătate? Potrivit unui studiu întoarcerea acasă e ultima opțiune. Dacă pleacă dintr-o țară, se duc în alta din Europa, dar în România nu se întorc. Românii din Spania, de exemplu, preferă să se mute în alte țări ale UE.

Un studiu sociologic, finanțat de ministerul Economiei din Spania și realizat, în colaborare, de Universitatea Autonomă din Barcelona și Universitatea din București încearcă să afle mai mlte despre aceste complicate căi ale migrației românilor.

Guvernul Spaniei finanțează cel mai complet studiu despre Diaspora românească din Spania realizat vreodată la nivelul UE

Coordonator al studiului este conferențiarul universitar Gabriel Hâncean (Departamentul de Sociologie al Universității din București). ”România a intrat în clubul celor 20 de țări care sunt principalele surse de migrație. Românii au plecat din țară nu oriunde și nu uniform. Există anumite destinații pe care ei le folosesc cu precădere. Facem un zoom și ne uităm pe Spania. Găsim aglomerări de români în anumite zone ale Spaniei, nu pe tot teritoriul, nu avem o distribuție uniformă. Se formează ceea ce numim enclave demografice”, a explicat Gabriel Hâncean pentru Libertatea.

Prima concluzie a studiului arată că în regiunea Castellon, unde 10% din populație este reprezentată de români, cei mai mulți dintre români proveneau din Dâmbovița. Într-o altă zonă, Roquetas del Mar, cei mai mulți proveneau din Bistrița-Năsăud.

Aceasta este o cale preferențială deci, un român din Dâmbovița care se hotărăște să părăsească România va alege, probabil, regiunea spaniolă Castellon, unde are prieteni și neamuri.

„Partea inovativă a proiectului este că încearcă să se uite la relațiile sociale pe care acești oameni și le construiesc. Cineva care pleacă din România în Spania, nu va rupe total legăturile cu cei de-acasă. În mod sigur are familie, prieteni etc. Mijloacele de comunicare implică costuri destul de scăzute, chiar inexistente. Putem discuta cu oricine de pe glob pe WhatsApp, Skype etc”, arată conferențiarul.

În perioada crizei, care a lovit și Spania, românii de aici nu s-au întors înapoi, ci au mers în alte părți. Țările nordice, de exemplu. Unii dintre ei au mers în Oslo, în Norvegia. Interesant este că după ce criza a trecut s-au întors, dar unde? Nu în Dâmbovița, ci în Castellon. Și atunci care e proiectul pe care îl avem cu privire la întoarcerea românilor. De ce au plecat ei? Știe cineva? Îmi veți spune că pentru a găsi o viață mai bună. Dar nu e cam puțin?”, spune Gabriel Hâncean.

Cercetarea de teren a profesorilor români și spanioli se va termina în martie anul acesta. În tot procesul științific, identitatea celor care participă este total confidențială.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version