Menu
in

Interzis pentru cercetătorii și profesorii universitari din diaspora la angajări în România. Scrisoare către ministrului Educației

Într-o Românie în care un italian cu 8 clase a reușit nu numai să-și certifice o diplomă de studii, ci chiar să opereze pacienți, cercetătorii și profesorii universitari români din străinătate nu se pot angaja în România.

Asociația Ad Astra a cercetătorilor a lansat o scrisoare deschisă prin care îi cere ministrului Educației, Monica Anisie, să înlăture discriminarea cercetătorilor și cadrelor universitare din diaspora din procesele de angajare în institutele sau universitățile din țară. “Una din piedicile importante în acest sens sunt restricțiile impuse de anumite facultăți, universități și institute de cercetare, care practic elimină participarea la concursurile pe posturile libere lansate”, susține Ad Astra.

Cercetătorii exemplifică procedurile care îi împiedică pe cei din diaspora să participe la concursurile din România cu Ordinul nr. 6129/2016 din 20 Decembrie 2016 (Anexa 19), unde “Comisia de Biologie-Biochimie a CNATDCU a stabilit standardele minimale si obligatorii prin care s-au pus bazele unei discriminări evidente a cercetătorilor si cadrelor universitare din diaspora. Documentul oficial stipulează ca aplicanții pentru posturile de conferențiar si profesor universitar sa fi obținut “minimum două granturi naționale de cercetare în calitate de director (sau responsabil de proiect în cazul parteneriatelor) sau unul național (în calitate de director) și unul internațional (în calitate de responsabil național)”. După cum se observa din text, un cercetător din diaspora este exclus automat prin prisma lipsei granturilor naționale”.

“Criterii discriminatorii au fost introduse nu doar prin decizii ale MEC și comisiilor sale, ci și prin hotărâri ale Guvernului României”, acuză asociația Ad Astra.

Textul integral al scrisorii deschise poate fi citit pe edupedu.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version