Menu
in

Prima interpelare pentru diaspora, prima falsă preocupare: ”Atenție, s-au eliminat taxele!”

Deputatul PMP de diaspora Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților, a adresat prima interpelare a unui parlamentar ales în diaspora, de la alegerea noului legislativ.

Codreanu se arată preocupat pentru consecințele pe care le poate avea eliminarea taxelor consulare. Fără a prezenta o statistică sau sondaje care să aducă argumente în acest sens, ci bazându-se doar pe o discuție cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, parlamentarul susține că la misiunile diplomatice se va crea un ”efect domino” care va duce la creșterea fluxului de persoane care doresc să își reînnoiască documentele sau vor cere diverse alte acte.

”În urma discuțiilor cu Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță, cât și cu alți diplomați, ne-a fost expus faptul că, în situația de față, înaintea eliminării taxelor consulare, majoritatea cetățenilor români din Republica Moldova aleg să treacă granița cu România și să se adreseze direct autorităților naționale pentru a evita achitarea sumelor percepute de consulate. Același comportament este valabil pentru cea mai mare parte a românilor din Diaspora.

Odată cu eliminarea taxelor, va fi creată următoarea situație cu efect de domino: cetățenii români din Diaspora nu vor mai alege să se întoarcă în țară pentru eliberarea actelor juridice, ci se vor adresa direct consulatelor. În urma creșterii fluxului de persoane șia acererilor pentru serviciile consulare, va fi necesară o suplimentare de personal și de servicii logistice.”, scrie Codreanu în interpelarea adresată ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

De asemenea, parlamentarul, fără a ști (probabil) decizia MAE de suplimentare cu 50 de posturi de funcționari consulari, se arată preocupat și pentru imposibilitatea de a crea posturi noi care să suplinească activitatea mai mare cu care, în opinia sa, se vor confrunta misiunile diplomatice.

”Scăderea veniturilor aferente taxelor consulare, sursă de susținere a serviciilor diplomatice externe, va conduce la imposibilitatea creșterii numărului de personal și resurse necesare în vederea unei bune organizări administrative.”, a mai specificat el.

În  încheierea interpelării, deputatul cere ministrului Meleșcanu câteva date (pe care le așteptăm și noi cu mare nerăbdare):

  1. Care este procentul din veniturile din taxele consulare alocat cheltuielilor salariale personalului consular?
  2. Care este numărul actual al personalului consular care deservește comunitatea românilor din afara granițelor țării?
  3. Care este numărul de persoane care ar fi necesar în vederea angajării și care sunt cheltuielile previzionate în cazul dublării numărului de români din afara granișelor țării care solicită servicii consulare?

Menționăm că la data de 1 februarie 2017 a intrat în vigoare Legea nr. 1/2017, care, între altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate. Tot printr-o decizie recentă a Guvernului, schema de încadrare cu personal a serviciului exterior al MAE a fost suplimentată cu 50 de posturi consulare, în vederea optimizării capacității de procesare a serviciilor consulare.

Andi Rădiu

a.radiu@ziarulromanesc.net

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version