Adrian Pop este un român de 31 de ani care locuieşte în Birmingham. Este proprietarul unei firme de consultanţă pe probleme de imigrare din Marea Britanie, firmă înregistrată la OISC (Office of the Immigration Services Commissioner). A venit în Anglia în 2006, cu un contract, în urma unui concurs de politică internaţională. După ce a lucrat 5 ani la o companie mare din UK, şi-a deschis propria afacere, EA Migration Consultancy.
Într-un amplu interviu pentru Ziarul Românesc, Adrian Pop a povestit câteva din greutăţile pe care le-a întâmpinat atunci când a avut de-a face cu clienţi români.
«Ne ocupăm de români, dar din păcate cu românii este cel mai greu de lucrat. De obicei avem clienţi non-UE, cu ei este mai simplu. Programările nu sunt ca cele pentru români şi bulgari. Este suficient să sunăm şi într-o săptămână avem programarea. Mergem cu clientul, îi rezolvăm viza sau actele necesare pentru muncă şi am scăpat.»
«Românii, chiar şi veniţi în Anglia, uită să plătească serviciile. Noi, prin lege, suntem obligaţi să luăm banii abia după ce prestăm un serviciu, aşa că suntem vulnerabili. Chiar în momentul acesta avem de recuperat aproape £10.000.
Nu trebuie să se înţeleagă greşit. Nu toţi românii sunt o problemă. Aş estima pe undeva pe la 30%, dar comparat cu celelalte nationalităti, este enorm.
Problema mai mare decat rău-platnicii este numărul limitat de programări la oficiile din Croydon, Londra. Cum spuneam, pentru non-UE se rezolva foarte simplu şi repede. Pentru români am ajuns să aplicăm prin postă şi să aşteptăm, ca toţi ceilalţi, până la 9 luni pentru o programare”.
Adrian Pop consideră că unii români au o idee greşită despre firmele de intermedierem, mai aels cele ale conaţionalilor: “Poate şi pentru că sunt român şi există o idee, că firmele de "intermediere" încearcă să te păcălească si că românii de principiu cauta sa te insele.
Şi sunt conştient că sunt mulţi care chiar asta fac, uitaţi-va la anunţurile care promit că fac acte, NINo şi alte minuni.
Fiind român, am încercat să ajut în primul rând românii şi chiar să le fac preturi preferenţiale. Încă mai încerc, dar preturile pentru întocmirea şi verificarea unui dosar sunt standardizate şi depuse la OISC.
Am cerut o derogare şi trebuie să dovedesc autorităţilor că verificarea dosarului unui roman îmi ia doar câteva ore şi că nu fac preturi mai mici decât celelalte companii special pentru a le lua lor clienţii.»
Iată şi principalele probleme cu care s-a confruntat:
«Problema pentru români o reprezintă ei înşişi. Aş putea să povestesc sute de cazuri în care îşi fac rău constant cu mâna lor.
O domnişoară nu s-a putut duce la Croydon unde avea programare, pentru că nu s-a trezit. Alţii aşteaptă aproape un an pentru aşa ceva dar ea nu s-a trezit.
O altă doamnă nu s-a dus la serviciu în prima zi de munca (unde pusesem o vorbă bună pentru ea). Motivul? Cu o seara înainte s-a stricat metroul, a trebuit să ia autobuzul până acasă şi a făcut o depresie că a ajuns târziu.
Un băiat din România a venit, i-am aranjat toate actele, l-am recomandat chiar şi la un loc de munca decent, l-am înscris la colegiu, iar după prima zi a dispărut. Am aflat de la alţii că i s-a făcut dor de casă, după numai o zi.
Am ajuns chiar să mă sune cineva, să îmi ceară câteva detalii, apoi să îmi spună în faţa: "acum nu mai am nevoie de tine, mi-ai spus tot ce voiam să ştiu, ţi-am dat ţeapă haha" şi mi-a închis telefonul. Urât.»
Integral pe Ziarul Românesc